Regien Vos

Regien

“Je rol als verpleegkundige is heel interessant”

“De zorg voor verstandelijk gehandicapten kan complex zijn. Maar het is erg dankbaar werk. Je kunt zo veel voor hen betekenen. Mijn woon-werkverkeer is 45 minuten. Ik hou zo veel van mijn werk dat ik er graag voor op en neer rij. Dat zegt genoeg hè?”, lacht Regien. “Deze jongeren zijn echt mijn passie. Voor hen ga ik door het vuur.” 

Regien de Heijde – Vos werkt als verpleegkundige bij Brink 19. Dit is een leefgroep waar negen jongeren met een zeer ernstige meervoudige beperking 24-uurs zorg aangeboden krijgen. De jongeren zijn 15 tot 30 jaar oud en hebben een laag cognitief ontwikkelingsniveau (gemiddeld minder dan 6 maanden) én een lichamelijke beperking. De dagelijks terugkerende basiszorg en de vrijetijdsbesteding worden volledig overgenomen door de aanwezige begeleiding. Het is een leerafdeling, waar altijd plaats is voor studenten.

Gehandicaptenzorg plus

“Wij begeleiden 24 uur en zijn dus echt verweven in het leven van de jongeren. De verbinding is heel intensief. Net als de gesprekken met de ouders. Het speerpunt is comfort, kwaliteit van leven en ethiek. Omdat de cliënten zo’n laag ontwikkelingsniveau hebben, is communiceren lastig. Je moet heel klein kijken en denken. Ik let erg op lichaamstaal. En ik zie veel in hun ogen; angst, een frons of juist dat ze stralen. Daaruit concludeer ik hoe het kind reageert op wat ik aanbied.”

Regien vindt Zonhove heel uniek. “Het is bijna een dorpje in Son, met een sfeer van kleinschaligheid; ons kent ons. Veel verbinding, heel fijn. Werken met verstandelijk gehandicapten maakt dat je vakmanschap als verpleegkundige erg aan bod komt. Je klinische blik wordt echt wel aangeboord. Een heel groot deel van onze bewoners is rolstoel gebonden. Daardoor is je rol als verpleegkundige hier nog interessanter, je komt echt wel aan je werkgenot.”

Verbinding in de driehoek

“In onze woongroep verrichten we relatief veel medische handelingen. Maar we laten onze bewoners vooral mens zijn. We zijn geen ziekenhuis! De medische, klinische dingen gebeuren altijd op de achtergrond. De jongeren wonen bewust op een woning met veiligheid en geborgenheid. We zijn continu bezig met de vraag: hoe kunnen we hun leven zo aangenaam mogelijk maken? Het proces kan met al die warmte en liefde plaatsvinden omdat we er de tijd voor krijgen om het zo te doen. Het is geen lopende band werk.”

Er is regelmatig overleg met ‘de driehoek’. “Die bestaat uit de cliënt, zijn of haar netwerk, en wij, alle zorgverleners van SWZ zorg. We zoeken voortdurend afstemming met elkaar. In die verbinding durven we ook over grenzen te kijken. Soms nemen we samen een weloverwogen risico. Als bijvoorbeeld proeven het enige is waar een client nog van kan genieten, overwegen we het risico van verslikken. Het contact met de ouders is daarin heel belangrijk. Als je elkaar goed weet te vinden, zie je dat het beter gaat met je cliënt. Kwaliteit van zorg en comfort zijn bij ons het grootste doel. Dat bereik je alleen zo.”

Terug naar SWZ zorg

Regien werkt nu zeventien jaar bij SWZ, maar niet aan één stuk. Vijf jaar geleden ging ze wegens verhuizing elders werken. “Al na drie maanden wist ik: hier word ik niet gelukkig. De zorg was ver van het bed. Ik voelde minder betrokkenheid. Gelukkig kon ik terug. Het warme en compacte van SWZ vind ik heel veel charme hebben.”

Wat Regien miste is wel duidelijk: “Binnen SWZ krijgen we de autonomie om zelf de regie te pakken. Dat hoort toch bij de passie van een beroep als verpleegkundige, dat je als team zelf bepaalt welke zorg je wilt verlenen. Niet alleen wassen en aankleden, maar initiatief nemen om zelf dingen te ontwikkelen. Daar worden alle partijen beter van. Natuurlijk wel binnen kaders. En ik miste ook de korte lijnen. Mensen zijn hier heel makkelijk benaderbaar. Ik schroom niet om een collega te bellen als ik iets voor mijn bewoners wil bereiken. Wanneer ik iemand nodig heb, dan is die collega er voor mij. En andersom ook.”

Verpleegkundigen zijn heel welkom

Tot slot wil Regien een oproep doen. “Studenten zijn hier altijd welkom. Zowel mbo-v als hbo-v studenten kunnen een stageplaats krijgen om het vak te leren. Elk jaar heeft deze woongroep zes tot acht stagiairs. Zij hebben een vast aanspreekpunt, maar worden begeleid door het hele team. Alle vaste krachten hebben hier namelijk de opleiding tot werkbegeleider gedaan. Iedereen weet hoe ze een student op z’n gemak kunnen stellen en kunnen begeleiden in de dagelijkse gang van zaken.” Regien denkt even na. “Het is echt een heel inspirerend vak. We zijn nooit uitgeleerd. En je krijgt er heel veel voor terug in je hart. Ik kan geen compliment krijgen van een cliënt, maar wel een glimlach. Je investeert en krijgt ook écht iets terug. Dit is echt mijn passie.”

 

Wil jij ook werken bij SWZ?
Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!