Vrijwilliger Adrienne van Kempen

Adrienne

“Al 35 jaar vrijwilliger bij SWZ zorg”

Bij SWZ zorg ondersteunen we mensen met een meervoudige beperking (EMB) en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat doen we merkbaar mensgericht. Om de zorg te kunnen blijven bieden zoals wij dat willen – met heel veel persoonlijke aandacht – zijn vrijwilligers erg belangrijk. Gelukkig hebben we bij SWZ Zorg zo’n 400 vrijwilligers. Zij voegen echt waarde toe aan het leven van onze cliënten.

Eén van die vrijwilligers is Adrienne van Kempen (75). Zij doet al 35 jaar vrijwilligerswerk bij SWZ Zorg. “Wij wonen in Son en Breugel, vlakbij Zonhove. Mijn man en ik gingen een keer helpen bij het maken van kerststukjes, daar is het mee begonnen. Later, tijdens de Open dag van Zonhove, hoorde ik dat ze vrijwilligers zochten en heb ik me meteen ingeschreven. Met de Deco groep mocht ik de aankleding verzorgen voor carnaval, voor kerst en voor andere feesten. Daarna ging ik meehelpen bij verschillende activiteiten op het terrein, zoals het zomerprogramma en de Bike-Trike dag.”

Vrijwilligerswerk op Zonhove

Adrienne helpt ook mee bij het trommelen. “Dat doen we met een groepje van acht vrijwilligers, om de veertien dagen op woensdag. Mijn man helpt ook mee. We zetten alles klaar en begeleiden de mensen naar hun trommel. Ongeveer twintig bewoners hebben zich hiervoor opgegeven. Ze maken muziek en hebben de grootste lol”, vertelt Adrienne. “Op de andere woensdag ondersteun ik de Zomerstraaltjes. Daar kunnen de bewoners zingen.”

Over de vraag waarom ze dit al zo lang doet, hoeft Adrienne niet lang na te denken: “Ik vind het gewoon gezellig met de bewoners. Het is fijn om bezig te zijn voor hen. Je kunt heel goed zien dat ze plezier hebben. Ze lachen veel. We hoeven het terrein maar op te komen of er wordt al gelachen.”

Een keer rond de Sinterklaas periode had Adrienne zich verkleed als Piet, samen met een andere vrijwilliger. “Ik was de Slaappiet. Ik lag achter het podium te slapen en de bewoners moesten mij wakker trommelen. Dat deden ze met heel veel enthousiasme”, lacht Adrienne. “Toen het gelukt was, kregen ze als beloning nieuwe trommels cadeau. Je had die gezichten moeten zien!”

Aankleding en begeleiding

Het opbouwen en aankleden van festiviteiten kent een piekperiode. “Halloween, Sinterklaas en daarna meteen de opbouw voor Kerstmis. Ik schilder ook mee aan het decor voor carnaval. Bij Koninginnedag, de Verwendagen en veel andere feesten bied ik extra ondersteuning, zoals koffiezetten en drankjes inschenken.” Adrienne lacht: “De bewoners noemen mij altijd Adje. Behalve als ze extra koffie willen, dan zeggen ze Adrienne.”

Op donderdagavond begeleiden Adrienne en haar man het Computercafé. “Ik zorg voor de koffie en mijn man helpt de bewoners met hun computer of tablet. Dan zitten ze er samen achter en proberen ze muziek te draaien bijvoorbeeld. Dat doen we al sinds 2008, net als het trommelen.”

Zolang ze het kunnen, willen Adrienne en haar man dit vrijwilligerswerk blijven doen. “Ze komen natuurlijk overal vrijwilligers tekort. Maar bij SWZ kun je echt meerwaarde bieden. En je krijgt heel veel terug van de bewoners. Zij hebben er echt plezier in. Ze zijn heel blij dat je iets leuks doet met ze.”

Meer weten?

Wil jij als vrijwilliger helpen om onze cliënten nog meer plezier te bieden? Wil je een steentje bijdragen aan de maatschappij? Hier lees je meer over vrijwilligerswerk bij SWZ Zorg: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/vrijwilliger/

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!