Oudere mensen met Renate Schalkwijk

Renate

“Behoefte aan begeleiding verandert met de leeftijd”

Renate Schalkwijk wil oudere mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een fijne oude dag bezorgen. Ze zegde haar commerciële baan op en ging in de zorg werken, op haar eenenvijftigste. Over haar doel, haar motivatie en haar overstap vertelt ze in dit verhaal.

“We zijn allemaal anders als we ouder worden. De ene bewoner wil meer rust. De ander wil juist veel naar buiten gaan, want dat deed hij vroeger ook. Ik vind het belangrijk om dat te weten en er rekening mee te houden.” Aan het woord is Renate Schalkwijk, persoonlijk begeleider bij Woonvorm De Rietbeemd in Schijndel. “De persoonlijke doelen van cliënten veranderen met de jaren. Kies je er dan voor om hen nog dezelfde begeleiding te geven als tien jaar terug? Zulke vragen vind ik heel interessant.”

Toekomstvisie

Renate licht haar verhaal toe met een voorbeeld: “Stel je hebt een cliënte van 60 die steeds moe is. Waarom gaat zij dan nog steeds drie dagen per week werken? Die behoefte had ze jaren geleden, maar nu ze ouder wordt, wil ze het misschien anders. Ik vind het belangrijk om te vragen wat cliënten zelf belangrijk vinden.”

“De kwaliteit van medische zorg wordt steeds beter, dus mensen worden ouder. In de toekomst zullen we hier nog meer mee te maken krijgen. Oudere bewoners zijn vaker thuis en hebben andere zorg nodig. Dat kan niet altijd aangeboden worden op de locatie waar ze wonen. Ga je hen dan verplaatsen naar een plek met andere voorzieningen, waar ze meer uren zorg kunnen krijgen? En op welke leeftijd doe je dat? Bij voorkeur laat je hen op de eigen locatie, zoals ze gewend zijn. Maar dat is lastig te organiseren. Daar voeren we intern het gesprek over. Iedereen denkt er anders over.”

Persoonlijke voorkeur

“Oudere mensen kunnen soms niet meer zo goed uiten wat ze willen” Om de begeleiding goed af te stemmen op de behoefte van de bewoner, voert Renate ook gesprekken met de familie. “Ik vraag hen wat die persoon vroeger deed, wat zijn hobby’s waren. We hanteren de methode ‘Hooi op je vork’, waarbij we kijken naar hoe iemand is opgegroeid en wat hij altijd leuk heeft gevonden. Dat soort dingen noteren we zodat het niet verloren gaat. Wanneer de ouders van de client overleden zijn, kun je het niet meer vragen.”

“De meeste van onze cliënten maken we heel blij met een pannenkoek met stroop. Maar één dame gruwelt ervan. En dat kan ze niet meer zelf vertellen. Als je haar een pannenkoek voorschotelt, dan is dat toch zielig? Dat soort dingen moeten we op tijd noteren. Als ik lees dat iemand het altijd heerlijk vond om in het bos te lopen, neem ik hem mee voor een wandeling. En dan zie je hem zo enorm genieten! Ik vind het heel mooi om daarover na te denken, zodat je deze mensen een fijne oude dag kunt geven.”

Overstap naar ander werk

Renate werkte op een commerciële afdeling in de drukkerijwereld. Toen ze verhuisd was naar Brabant en nog geen werk had, meldde ze zich aan als vrijwilliger bij SWZ zorg. “Ik was gastvrouw bij Plons. Daar kunnen cliënten zwemmen en ontspannen. Mijn man merkte op dat ik vol energie zat, elke keer als ik thuiskwam. Daar moest ik wat mee, volgens hem. Mijn collega bij Plons zei dat ik er feeling voor had. Maar ik twijfelde: ga ik nu nog een opleiding starten? Jarenlang bleef het kriebelen. Toen ik net 51 was, heb ik de stap gewaagd en ben ik begonnen met de opleiding tot begeleider, Mbo 4 maatschappelijke zorg. Midden in coronatijd.”

Tweeënhalf jaar later was Renate klaar. “Hoe snel kan het gaan hè. Ik dacht dat het niet zou lukken. Maar ik ben heel blij dat ik de stap genomen heb. Had ik jaren eerder moeten doen. Ik zag op tegen de wisselende tijden; het werken in de avond en het weekend. Maar dit is beter te organiseren dan een baan van 8 tot 5. Ik hoef nu veel minder te rennen. Dit had ik zo ook wel gewild toen mijn kinderen klein waren.”

“Ik zou het iedereen willen aanraden. Ga het gewoon lekker doen! Je kan zoveel kanten op, want je bent breed opgeleid en SWZ zorg heeft meerdere doelgroepen. Dit kan nooit gaan vervelen. Je kunt zelf de afwisseling opzoeken als je die behoefte hebt. Iedereen krijgt hier veel kansen, met veel ruimte voor ontwikkeling.” Renate denkt even na. “Ik ben heel blij dat ik deze kans gekregen heb, om een opleiding te volgen via SWZ zorg. En ik wil hier blijven, ik heb nog genoeg uitdagingen. Binnenkort begin ik met de opleiding tot leerlingbegeleider, daarna tot examinator. En daarna wil ik nog veel meer leren van mijn cliënten.”

Meer weten?

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Lees hier over de mogelijkheden voor een zij-instromer: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/zij-instromer/

Lees hier over de mogelijkheden van werkend leren: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/bbl/

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!