Activiteiten Ans van Rozendaal

Ans

In coronatijd maakte Ans van Rozendaal noodgedwongen een overstap naar een heel andere werkomgeving. Een uitdaging die goed voor haar uitpakte. Ans vertelt hoe dit verliep, wat ze ervan geleerd heeft en hoe ze voldoening haalt uit haar werk.

“Ik werkte als activiteitenbegeleidster bij Activiteitencentrum Duinendaal in Den Bosch, ook onderdeel van SWZ zorg. Daar bood ik cliënten allerlei soorten activiteiten aan als dagbesteding, voor 70 cliënten per dag met een vast programma. Ik deed dat al veertien jaar met veel plezier. Totdat in maart 2020 de coronamaatregelen gingen gelden; toen mochten de cliënten niet meer vanuit hun woonvorm een activiteitencentrum bezoeken. Ons activiteitencentrum moest tijdelijk sluiten. Veel van mijn collega’s werden overgeplaatst. Het was een spannende tijd, maar gelukkig kreeg ik een prachtige kans: ik mocht activiteiten gaan aanbieden binnen NAH-woonvorm De Eekelhof in Schijndel. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik die kans gekregen heb!”

Dagbesteding op de woonlocatie

“Tijdens een pilot onderzochten we of we dagbesteding voor een langere periode konden blijven aanbieden binnen de woonvormen. Ik moest de activiteiten die we normaal bij het Activiteitencentrum deden, kleinschalig doorvertalen naar de woonvorm en nagaan welke mogelijkheden er zouden ontstaan”, zo legt Ans uit. “Bij De Eekelhof voelde ik me meteen welkom en kreeg ik alle ruimte. De pilot zou een half jaar duren, maar al na vier maanden werd besloten dat het project geslaagd was. En toen werd ik aangenomen in deze nieuwe functie!”

De voordelen zijn duidelijk volgens Ans: “De cliënten vonden de dagbesteding op hun eigen woonlocatie meteen heel fijn. Het leidde hen af van alle coronamaatregelen, die hen hard raakten. En sinds we het zo doen, begint hun dag een stuk rustiger. Ze hoeven niet met de taxi naar de dagbesteding, maar kunnen wat later opstaan en rustig ontbijten. Wat ik ook zie, is dat cliënten tijdens de activiteiten meer met elkaar in aanraking komen en op een andere manier. En sommige cliënten die voorheen lastig tot niet te motiveren waren voor dagbesteding, bloeien nu op. Dat vind ik nog het mooiste van alles! Ik denk dat dit komt doordat we hen passende activiteiten kunnen aanbieden, meer op maat per persoon.”

Positieve verandering

“De overstap naar een andere werkomgeving heeft voor mij persoonlijk ook heel goed uitgepakt. Het hielp me om fris te blijven in mijn werk en om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. En ook om compassie te hebben met anderen. Bovendien ontmoet ik hier meer mensen, ik voel meer verbinding. Mijn werktijden zijn nu ook anders: ik werk tweeënhalf uur in de ochtend en tweeënhalf uur in de middag, met daartussen een uur pauze. Dit schema vind ik heel fijn. Het past goed bij mijn belastbaarheid.”

Ontwikkelen van jezelf

“Ik ben nu 61 maar ik leer nog steeds hartstikke veel. Omdat ik deze functie nu alleen doe, dus niet meer met collega activiteitenbegeleiders, voelde ik me soms wat op mezelf teruggeworpen. Ik heb echt geleerd dat ik anderen altijd om hulp kan vragen. Iedereen is hier heel bereid om je te helpen. Ik heb de neiging om te veel hooi op mijn vork te nemen, dat is nog wel een leerproces,” beseft Ans.

“Wat ik ook fijn vind, is dat ik van SWZ zorg regelmatig trainingen mag volgen. Twee weken geleden bijvoorbeeld heb ik er één gevolgd over psychische stoornissen. En laatst ook over de RGM-methode: dat is een oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet. Binnenkort heb ik een cursus handmassage, dat zie ik ook als een verrijking voor mijn cliënten.”

Ans heeft het duidelijk naar haar zin bij SWZ zorg. “De cliënten noemen mij dagbesteding mevrouw Ans. Haha, dat hebben ze zelf bedacht! Ze hoeven mij echt geen mevrouw te noemen! Ik bedenk steeds weer nieuwe ideeën voor activiteiten. Daar haal ik nieuwe energie uit. En daar word ik blij van! We willen steeds meer uitstapjes gaan doen. Bijvoorbeeld op woensdag naar een museum. Ja, hier zijn voor mij nog uitdagingen genoeg!”

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

 

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!