Ontwikkeling_Angelina

Angelina

Na de geboorte van haar kind zag Angelina even geen ontwikkelingsperspectief meer. Met goede begeleiding vanuit SWZ zorg vond ze een nieuw doel én behaalde ze haar hbo-diploma.

Angelina Maréchal werkt al ruim 13 jaar bij SWZ zorg en groeide in die jaren door naar Persoonlijk Begeleider. Na de geboorte van haar kind zag ze even geen perspectief meer: “Ik heb mijn eigen ontwikkeling altijd superbelangrijk gevonden. Maar ik zag even niet meer waar ik die moest zoeken. Mijn leidinggevende van destijds heeft mij toen enorm ondersteund en ook gestimuleerd”, vertelt Angelina.

Hbo Social Work

“Zelf had zij de hbo-opleiding Social Work gedaan. Ze vroeg of dat niets voor mij was. Dat was echt een goeie tip. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd.” SWZ betaalde Angelinas opleiding en faciliteerde een deel van haar studietijd. “Dat vind ik echt tof. En zeker niet vanzelfsprekend. Bij SWZ zijn er niet heel veel hbo-werkplekken. Dat ik dit toch mocht doen, is een bewijs voor mij dat de organisatie echt naar mij en mijn ontwikkeling kijkt. Dat voelt heel goed.”

“Door deze opleiding ben ik enorm veranderd, als mens en als begeleider. Voorheen was ik altijd zorgend bezig. Nu werd ik uitgedaagd om veel meer na te denken over de keuzes die ik maak. Ik heb geleerd de situaties die ik in de begeleiding van cliënten ontmoet, vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Vroeger nam ik eerder iets voor waarheid aan, nu vraag ik meer door en kijk ik naar onderliggende redenen. Door bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering te gebruiken, kun je bewoners zelf laten nadenken over bepaalde zaken. Als ze dan de oplossing voor een probleem zelf hebben bedacht, is die ook meer gedragen. Ik vind dat verrijkend en verdiepend.”

Eigen regie

Angelina is één van de Persoonlijk Begeleiders bij Woonvorm de Eekelhof in Schijndel. Samen met het team begeleidt ze 24 bewoners en twee ambulanten met NAH. “We werken met drie units, maar zeker ook samen als een compleet team. We hebben een collectief belang.” Bij de begeleiding van NAH vindt het team zelfstandigheid erg belangrijk. “De bewoners willen hun eigen regie vasthouden. Wij focussen op wat zij zelf kunnen. En bekijken regelmatig wat ze nog kunnen leren.”

Angelinas afstudeeronderzoek maakte duidelijk dat de bewoners tevreden zijn over de regie op het eigen leven. “Ze voelen zich betrokken bij hun zorgplan en kunnen hun leven zelf inrichten. Minder tevreden waren zij over de medezeggenschap in het groepsproces. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het opnieuw vormgeven van de bewonersvergadering.” Daarbij werd de methode ‘laat je horen’ van NAH-Kennisnetwerk ‘Gewoon bijzonder’ gebruikt. “Met deze methode wordt het geven van je mening toegankelijker, dat is niet vanzelfsprekend als je NAH hebt.”

Angelina vertelt verder: “Tijdens de eerste bijeenkomst hebben de cliënten verteld over de normen en waarden die ze vroeger vanuit hun gezin hebben meegekregen. Daardoor gingen ze elkaar beter begrijpen. In de tweede sessie gaf iedereen aan wat hij of zij prettig vindt op het gebied van communicatie met elkaar. De één vindt het belangrijk dat mensen goed luisteren, terwijl de ander inzag dat hij juist moeite heeft met luisteren. Na deze voorbereiding waren ze klaar voor de bewonersvergadering zelf. Het viel me op dat mensen echt beter naar elkaar luisterden. Met de verkregen achtergrondinfo zagen ze de mens in elkaar wat meer en begrepen ze elkaar beter.”

Samen sterk

Volgens Angelina is de band tussen de bewoners sindsdien verbeterd. “Deze mensen wonen 24/7 met elkaar samen en dat kan soms lastig zijn. Ze hebben dezelfde beperking en sindsdien is hun leven is erg veranderd. Ze hebben veel gemeen met elkaar. We proberen hen te wijzen op deze overeenkomsten, in plaats van de verschillen. We laten hen zien dat ze hetzelfde zeggen, maar op een andere manier. We vinden het belangrijk dat de omgang goed is. Daar begeleiden we op.”

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!