Beau Klaassen werkt met kinderen

Beau

“De ontwikkeling van de kinderen zien, dat vind ik prachtig. Daar haal ik mijn voldoening uit.” Persoonlijk Begeleider Beau Klaassen (32) zit helemaal op haar plek.

“Ik werk nu zo’n tien jaar bij SWZ zorg. Ik begon als stagiair tijdens mijn opleiding Verzorgende IG. Ik mocht blijven en ben toen de opleiding tot verpleegkundige gaan doen binnen SWZ.” Na drie jaar werken bij Buitenbrink 2-4, één van de locaties op Zonhove, werd Beau boventallig. “Dat was nog in de tijd dat er te veel mensen waren in de zorg, haha. Achteraf was dit echt mijn geluk! Want ik werd overgeplaatst naar Brink 6-8, waar ik ging werken met kinderen. Dat bleek helemaal mijn ding.”

Werken met gehandicapte kinderen

“Brink 6-8 is de jongste groep van Zonhove. Er wonen tien kinderen in de leeftijd tussen tien en achttien jaar. Ook de oudsten zijn qua groei en ontwikkeling nog echt een kind. Sommigen hebben EMB en anderen kunnen iets meer zelf. We hebben kinderen met een lichamelijke beperking, zij zitten bijvoorbeeld in een rolstoel. Veel kinderen hebben een visuele beperking en sommigen hebben autisme. Het is een gemêleerde groep, maar allemaal hebben ze veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. En elk van hen heeft echt een eigen ‘gebruiksaanwijzing’.”

Beau vertelt enthousiast verder: “Wat ik heel leuk vind, is dat dit een doorstroomgroep is. We krijgen steeds nieuwe kinderen. Je gaat dus steeds weer opnieuw investeren in een kind. In het begin bouw je een band op, bekijk je wat ze leuk vinden en probeer je te begrijpen wat ze bedoelen. Het duurt zeker een jaar voordat je kunt lezen wie ze écht zijn. Er zijn al vijf kinderen verhuisd in de acht jaar dat ik hier werk. Dan komt er een nieuw kind en beginnen we opnieuw. Dat proces vind ik echt leuk.”

“Zo kwam er bijvoorbeeld een meisje van tien jaar oud, met een ontwikkelingsleeftijd van nul tot zes maanden. Ze was heel gesloten en zat helemaal in haar eigen leefwereld. Nu, twee jaar later, gaat ze soms helemaal open. Dan komt ze enthousiast naar me toegereden met haar rolstoel. Het is zo mooi om dat te kunnen bereiken voor een kind. Zeker kinderen met een lager niveau hebben de beleving dat alles hen overkomt. Zij hebben veel structuur nodig, zodat elke dag hetzelfde verloopt en ze weten waar ze aan toe zijn. Daardoor gaan ze beter functioneren. Thuis in een gezin kun je dat niet altijd bieden.”

Samenwerken met ouders

“Iets anders dat ik mooi vind van dit werk, is het contact met ouders. Daar begint het natuurlijk altijd mee. Voor hen is het lastig om hun kind buiten het gezin te plaatsen. Zij hebben enorm hun best gedaan voor hun kind en moeten gaan loslaten. In de eerste gesprekken sta ik er vooral bij stil hoe het voor hen is. Ik stel hen gerust door te vertellen dat ze na een tijdje zullen gaan zien dat structuur hun kind echt helpt. Ouders mogen de kamer van hun kind zelf inrichten, dat helpt hen ook. Verder benadruk ik dat ze altijd welkom zijn. Dat eerste proces doen we echt samen. Daarna nemen wij de zorg over. Dat verloopt bij ieder kind weer anders.”

Jong team met veel energie

“We willen de kinderen een fijne woonsfeer bieden, een veilige plek waar ze zich kunnen ontwikkelen. Met ieder kind werken we aan doelen. We willen eruit halen wat erin zit. Daar zijn we als team heel actief in.” Beau vindt het een fijn team. “We zijn nu met tien personen: een zorgassistent, een huishoudelijke hulp, drie persoonlijk begeleiders en verder begeleiders. Het is een stabiele groep, met weinig verloop. Dat is heel fijn. We hebben de teamrollen goed verdeeld en krijgen veel vrijheid. Het is een jong team, met meiden van 22 tot 32 en eentje van 50+. Er is veel energie en positiviteit. We zijn enthousiast en hebben veel nieuwe ideeën.”

Kansen bij SWZ zorg

“Als je zelf actief bent, biedt SWZ zorg je veel kansen. Zo heb ik vorig jaar een coach opleiding gedaan. Die heeft SWZ betaald, ook al kan ik er niets mee in deze functie. Maar dat doen ze toch, omdat ze je willen helpen in je ontwikkeling. Ik mag ook veel dingen doen naast mijn dagelijkse werk, zoals examineren bij leerlingen en stagiaires die afstuderen. Ik schrijf persoonlijke plannen voor de BSO in Eindhoven (van SWZ Zorg). Bij de overgang naar een nieuw digitaal systeem heb ik scholing gegeven. En ik werk één dag in de week bij Okido, het medisch kinderdagverblijf van SWZ. Dat zit in de Emiliusschool bij Zonhove. Daar werk ik met heel jonge kinderen, vanaf 1 jaar. Dat vind ik een mooie afwisseling.”

Volgens Beau is SWZ zorg een goede werkgever: “Ik sta helemaal achter de visie van SWZ: ontplooi je mogelijkheden. We kijken naar wat wel kan in plaats van naar beperkingen. Dat geldt voor mijn ontwikkeling en ook voor de kinderen. En ik haal veel voldoening uit deze woongroep. Geen dag is hier hetzelfde, het is heel dynamisch. Zonhove is sowieso een leuke locatie met meerdere leuke groepen, dat vind ik echt. Eigenlijk voelt het voor mij ook niet als werk. Zeker niet als ik op vrijdagavond op de bank zit met de kinderen. We zorgen dan voor een huiselijke sfeer. En de kinderen vinden het al snel goed. Zij lachen altijd. Ik wil hen de liefde en aandacht geven die ze nodig hebben en verdienen. Dus ik zit hier helemaal op mijn plek!”

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

 

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!