Marjon-van-Acht

Marjon

“Steeds nieuwe kansen bij SWZ”

Marjon van Acht werkt al 22 jaar bij SWZ Zorg. Ze heeft veel verschillende functies gehad, op verschillende plaatsen binnen de organisatie. Natuurlijk was het niet altijd rozengeur en maneschijn, maar toch besloot ze elke keer weer te blijven. Hier vertelt ze waarom.

“In november 2000 begon mijn carrière bij SWZ, nadat ik mijn opleiding SPW niveau 4 had afgerond. Ik had stage gelopen in de gehandicaptenzorg en wist al dat ik die richting op wilde. Daarom stuurde ik een open sollicitatie naar Zonhove, de EMB locatie van SWZ. Het was een leuke kennismaking en ik was heel blij dat ik werd aangenomen: ik mocht beginnen als leerling verpleegkundige. Ze boden me ook direct een BBL-opleiding aan tot verpleegkundige. Dat zorgde ervoor dat ik me meteen heel welkom voelde.”

Tijdens haar BBL-opleiding werkte Marjon op verschillende groepen op Zonhove. Na 2,5 jaar was ze klaar en kon ze als verpleegkundige aan het werk op een groep met jonge kinderen. “Daar had ik veel te maken met ouders die nog midden in het acceptatieproces zitten; hun kind heeft een beperking. Ik vond het mooi hen daarin te kunnen ondersteunen. De kinderen zelf wilde ik zo goed mogelijk begeleiden in hun ontwikkeling. Dat samen zorgde ervoor dat ik genoeg uitdaging had. Aan mijn leidinggevende gaf ik regelmatig aan dat ik interesse had om meer doen. Zo kreeg ik er steeds extra taken bij, wat ervoor zorgde dat ik het erg naar mijn zin bleef houden.”

Nieuwe uitdaging

Na ongeveer zes jaar hoorde Marjon dat er een nieuwe functie zou komen binnen SWZ: begeleider plus. “Ik dacht meteen: dat is wat ik wil. In die functie zou ik veel coördinerende taken erbij krijgen. Nadat ik intern had gesolliciteerd, mocht ik op gesprek komen. Zoals altijd werd er weer heel goed meegedacht over mijn wensen, uitdagingen en ontwikkeling. Samen bekeken we op welke plek ik het beste zou passen. Omdat ik wel eens iets heel anders wilde, ben ik toen gaan werken in Regio 2.” Marjon ging werken als coördinerend begeleider bij Woonvorm De Munsel, een kleinschalige woonvoorziening in Boxtel, waar zowel mensen met aangeboren als met niet aangeboren hersenletsel (NAH) wonen.

“Ook daar had ik het weer erg naar mijn zin. Ik had bovendien een goede band met mijn leidinggevende en gaf regelmatig aan wat ik wilde. Zo ook toen ik zwanger was. Mijn man heeft een eigen bedrijf waar hij veel tijd voor nodig heeft. Dat betekende voor mij dat ik geen vroege diensten of weekenddiensten meer zou kunnen draaien als de baby er eenmaal was. En met alle zorg voor een baby, wilde ik eigenlijk minder zorgtaken in mijn werk. Ik vond het een lastige situatie: ik wilde niet meer in de dagelijkse zorg werken. Maar als je bij SWZ aangeeft dat iets niet gaat, denken ze met je mee. Gelukkig kon ik binnen SWZ blijven werken; ik werd planner bij Werknet.”

Tegenvallers

Zo kwamen er veel verschillende functies op het carrière pad van Marjon. “Nadat ik een tijd lang werkte als coördinerend begeleider bij dagbesteding, werd ik benaderd door het Management: ze gingen medewerkers opleiden tot clustermanager en vonden die functie goed bij mij passen. Ik dacht er over na en besloot de uitdaging aan te nemen: één dag in de week naar school en een functie als manager in opleiding over twee groepen op Zonhove.”

Toen kwam de zorgsector in zwaar weer terecht. “Na twee jaar werd mijn functie weg bezuinigd en ging ik terug naar coördinerend begeleider. Een tijdje later verdween ook die functie. Toen werd ik persoonlijk begeleider en moest ik terug naar de dagelijkse zorg. Dat vond ik lastig. Ik heb toen serieus nagedacht over wat ik wilde. Andere functies bekeken en ook gesolliciteerd buiten SWZ. Toch ligt mijn hart bij SWZ en op Zonhove; ik besefte dat ik toch echt wilde blijven.”

In gesprek blijven

“Weer ging ik in gesprek en weer werd er met me meegedacht. Samen zochten we een plek die goed zou aansluiten bij mijn privésituatie. Omdat mijn man zoveel werkte, wilde ik echt alleen overdag werken. En dat is gelukt: ik startte op de dagbesteding en sprak af dat ik dat net zo lang zou doen tot er iets beter bij me paste. Na een tijdje kwam er een vacature voor zorgbemiddelaar bij het cliëntbureau. Het was een functie voor minimale uren, maar ik heb toch gesolliciteerd met het idee ‘dan ben ik vast binnen’. Ik bleef ook werken bij dagbesteding en heb de uren als zorgbemiddelaar steeds verder opgeschroefd.”

Inmiddels werkt Marjon vijf jaar bij het cliëntbureau, waar ze nieuwe EMB-cliënten een warm welkom mag heten op Zonhove. “Ik ben onderdeel van de voordeur van SWZ. Iedere nieuwe cliënt komt hier binnen. We bespreken de wensen en bekijken wat nodig is. Samen met de gedragskundige bekijk ik op welke plek de cliënt het beste past. Hier komt alles samen wat ik bij SWZ heb geleerd en gedaan! Ik voer veel gesprekken met ouders, dat had ik als persoonlijk begeleider ook. En ik heb natuurlijk contact met de cliënt, die komt mee zodat we een goed beeld hebben. Ook coördineren en plannen zit in deze functie, die heel goed bij me past. Ik heb nu het ideale aantal uren: 24. Dat is perfect.”

Waarom gebleven bij SWZ?

“Bij SWZ hoor je vaak ‘ontplooi je mogelijkheden’. Dat geldt niet alleen voor de cliënten, maar ook voor de medewerkers. Er wordt veel gedaan aan je ontwikkeling. Je krijgt de ruimte om opleidingen te volgen. En je krijgt nieuwe kansen. Soms moet je die ook zelf opzoeken. Maar als je laat zien dat je iets graag wilt, hoef je er niet veel voor te doen om telkens weer een volgende stap te kunnen zetten. Ik heb zelf kansen gezocht, maar ook gekregen. Dat ze op individueel niveau meedenken, vind ik wel het sterkste punt van SWZ als werkgever. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest; toch blijf ik het elke keer fijn vinden hier. Het is een warme omgeving om in te werken met een doelgroep waar ik gek op ben!”

 

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/ 

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!