team Lonneke Sanders

Lonneke

Pittige periode maakte ons team sterker”

Wanneer je als team veel tegenslagen te verwerken hebt, kun je bij de pakken neer gaan zitten. Het team van Lonneke Sanders deed precies het tegenovergestelde.

Bij Woonvorm Professor Zijlstrastraat in Veghel wonen 15 cliënten, de meeste hebben niet-aangeboren hersenletsel. Zij wonen zo zelfstandig mogelijk. “Regie over eigen leven hebben en behouden, dat staat bij ons hoog in het vaandel. De stem van de cliënt is erg belangrijk. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om een eigen daginvulling te hebben. We werken aan ieders eigen doelen en het behouden van vaardigheden. Daarbij denken we in mogelijkheden en niet in beperkingen.”

Lastige periode

Het team van de Zijlstrastraat had het even niet gemakkelijk. Langdurig zieke collega’s, collega’s die weggingen; het trok een zware wissel op de anderen. Maar Lonneke liet zich niet uit het veld slaan. “Het was wel pittig, maar we zijn een hecht team. We willen allemaal hetzelfde. We willen de regie houden over ons eigen werk. En we zijn heel open naar elkaar. Het kon goed donderen in ons werkoverleg, maar dat bederft onze samenwerking absoluut niet. Dat komt denk ik, omdat we elkaar vertrouwen. En omdat we ons veilig voelen. We weten dat we verder willen met elkaar. Bovendien doet iedereen waar die goed in is. Zo halen we het beste bij elkaar naar boven. Dat maakt ons als team sterk.”

Tijdens een teamdag werd een team ontwikkelplan gemaakt. “Onze ontwikkelcoach vroeg ons allemaal ons eigen sprookje over onze woonvoorziening te schrijven. Grappig genoeg bleken onze verhalen bijna hetzelfde. Dat was een mooie ontdekking! Zoiets geeft veel verbinding en houvast, vooral in zo’n lastige periode die we beleefden. Je beseft waar je voor wilt staan. En dat je dat samendoet. Ik kan dat ieder team aanraden.” 

Neuzen in dezelfde richting

Vervolgens hebben ze als team hun eigen visie beschreven, op basis van alle sprookjes én de visie van SWZ zorg. “We wilden graag op papier hebben wie we zijn en wat we belangrijk vinden. We werken hier met een bijzondere doelgroep. De cliënten verschillen sterk. Achter iedere deur tref je een andere doelgroep aan. Elke cliënt vraagt iets anders van je. Met de één maak je gekkigheid en geef je een kietel in de zij, met de ander praat je over zijn testament. Dat moet je kunnen. We vinden het belangrijk dat je dat weet wanneer je hier wilt komen werken.”

“In onze visie hebben we bijvoorbeeld beschreven dat wij staan voor een veilig en warm woon-, werk-, leef- en leerklimaat voor iedereen. Het wonen biedt bescherming; er is 24/7 personeel aanwezig om dit te kunnen bereiken. En er is veel expertise aanwezig, we gaan geen uitdaging uit de weg. We vinden het belangrijk dat cliënten op deze locatie voelen: ik kan zijn wie ik ben en ik krijg de zorg en ondersteuning die ik nodig heb.” Lonneke gaat verder: “Binnen de woonvorm is een centrale ruimte aanwezig waar gezamenlijke momenten plaatsvinden. Dit vinden wij erg belangrijk. Van sociale activiteiten en dingen samendoen, kunnen cliënten heel veel leren. Het kan hen helpen om zelfstandig te blijven wonen.”

Inmiddels is de zware tijd achter de rug en heeft dit team alles weer op de rit. “De pittige tijd heeft ons team sterker gemaakt.”

 

Wil jij ook werken in zo’n sterk en hecht team? Dat kan bij SWZ zorg. Bespreek je wensen met onze recruiters of bekijk eerst de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!