Sanne Vos

Sanne

“Ik leer hier echt enorm veel”

Sanne Vos is heel enthousiast over haar werk bij SWZ. “Ik krijg veel ruimte voor mijn opleiding en ik kan altijd alles vragen aan mijn collega’s. Ze motiveren me enorm.” Hier vertelt Sanne haar verhaal.

“Tijdens mijn opleiding Helpende Plus via Archipel, vertelde mijn klasgenoot over haar werk bij SWZ. Ze werkt op Zonhove en is daar heel enthousiast over. Ik had al langer de wens om in de gehandicaptenzorg te werken. Mijn moeder heeft vroeger ook op Zonhove gewerkt en toen ben ik wel eens meegegaan. Na de enthousiaste aanbeveling van mijn klasgenoot heb ik meteen een sollicitatie gestuurd.”

Heel snel daarna kreeg Sanne (22) een uitnodiging voor een eerste gesprek. Omdat ze corona had en de recruiter ook, ging de eerste kennismaking via Zoom. “Ik had een heel fijn gesprek met Piet. Hij was heel duidelijk. Nadat we een tijdje hadden gepraat, nodigde hij me uit om een keer te komen kijken bij Zonhove, locatie Buitenbrink 1-3. Dat heb ik gedaan. Toen heb ik kennisgemaakt met mijn nieuwe collega’s en de bewoners. Ik vond het meteen al top.”

Uitgebreide inwerkperiode

“Ik werkte voorheen in de ouderenzorg. Daar was de inwerkperiode vier dagen en daarna moest ik al zelfstandig aan de slag. Hier is het gelukkig heel anders. Ze nemen veel tijd om je uitgebreid in te werken. Ze zorgen ervoor dat je alles weet, alles kunt vinden. Dat vind ik heel fijn want nu heb ik veel zekerheid, ik kon meteen een goede start maken. Ja, die inwerkperiode vond ik heel positief!”

Sanne had in haar sollicitatie aangegeven dat ze graag een vervolgopleiding wilde doen. “Al heel snel begon SWZ daar over. Ze vroegen: ‘als dat je wens is, zullen we dat dan meteen aanpakken?’ Dat vond ik heel gaaf! Dus nu doe ik de opleiding Verzorgende IG met combi maatschappelijke zorg. Ik leer om al wat verpleegkundige handelingen te doen en verantwoordelijke diensten te draaien. SWZ betaalt mijn boeken en een groot deel van mijn opleiding. Mijn collega’s helpen me met mijn praktijkopdrachten. En ze motiveren me enorm. Ze zeggen vaak ‘ga door, je kunt het!’. Die steun vind ik heel fijn.”

Leren op de werkvloer

De opleiding is vooral gericht op ouderenzorg. Op de werkvloer leert Sanne andere dingen dan tijdens haar studie. “Vooral over het gedrag; iedere cliënt is anders. Elke keer moet je weer ontdekken: hoe vind ik bij die cliënt een ingang? Gelukkig krijg ik veel tips van mijn collega’s. Er is bijvoorbeeld een mevrouw die snel overprikkeld is, dan kan ze wat agressief reageren. Op iedere stem reageert ze anders en dus was het even zoeken hoe ik daarmee om wilde gaan. Nu heb ik geleerd dat ik het beste op rustige toon tegen haar kan praten. En dat ik haar veel structuur moet bieden. Wanneer ze overprikkeld raakt, kan ik me het beste terugtrekken. Ik vond het erg leuk omdat te leren.”

Sanne vindt het werk in de gehandicaptenzorg heel anders dan ze gewend was in de ouderenzorg. “Bij SWZ geven ze me alle ruimte om te leren. Ik kan alles vragen aan mijn collega’s. Ik heb directe collega’s die hier al 40 jaar werken, die weten zo veel. En ze willen me altijd helpen.” Haar studie duurt nog twee jaar. Sanne weet al wat ze daarna wil: “Ik wil het liefst bij deze groep blijven. Het is echt een leuk team van collega’s, met fijne cliënten. De sfeer bij SWZ is heel goed. Het voelt als een kleinschalige organisatie, geen massa. Ik ken iedereen. En ze denken echt met je mee, ook over hoe ik me wil ontwikkelen in de toekomst.”

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/ 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!