Suzanne Hagenbeek

Suzanne

“Teruggekeerd om bij SWZ te werken”

Suzanne Hagenbeek (49) wilde na 25 jaar eens verder kijken dan SWZ zorg. Ze ging ergens anders werken en leerde veel. Toch keerde ze binnen een jaar weer terug naar SWZ zorg. Hier vertelt ze waarom.

“Als leerling ben ik begonnen op SWZ Zonhove. Nadat ik mijn diploma tot Z-verpleegkundige had behaald, heb ik enkele jaren op de locaties Zonhove en de Heriklaan gewerkt. Daarna ben ik naar Woonvorm Helmond gegaan om te werken als persoonlijk begeleider. Ik heb met veel plezier gewerkt in Helmond, waar ik naast mijn werk als persoonlijk begeleider ook een aantal ambulante cliënten mocht begeleiden. Ook vierde ik mijn jubileum: 25 jaar in dienst bij SWZ zorg. Maar de laatste vijf jaar gebeurde er veel, zowel in mijn privéleven als in de organisatie. Dat werd me teveel, met als gevolg een flinke burn-out.”

Na al die jaren werken, kwam Suzanne thuis te zitten. “Het team van Woonvorm Helmond ging daar fantastisch mee om. Ik voelde zoveel steun van mijn collega’s, ik kan me geen beter team wensen dan daar. Ook vanuit SWZ zorg heb ik toen alle hulp gekregen om te herstellen. Er werd bijvoorbeeld een coach voor me ingeschakeld, die me erg heeft geholpen. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Weg bij SWZ

“Tijdens mijn herstel zei iets in me, dat ik eens verder moest kijken. Ik wilde weten of het aan mij had gelegen of aan de organisatie. Ik wilde even helemaal los komen van SWZ zorg.” In januari 2021 ging Suzanne aan het werk bij een andere zorgorganisatie. “Ik koos ervoor om niet te gaan werken als persoonlijk begeleider, maar een stapje terug te doen naar de functie van begeleider. Zo wilde ik mijn eigen balans terugvinden. Ook ging ik werken met een andere doelgroep; dementerenden met een verstandelijke beperking. Dat vond ik erg boeiend. Het bracht me nieuwe kennis en inzichten. Ik heb daar veel van geleerd.”

Niet alleen de werkzaamheden en de doelgroep waren anders in Suzannes nieuwe baan, maar ook de werksfeer. “Die was veel minder open. Het was een fijn team, maar ik kreeg steeds het gevoel dat ik door zoveel lagen heen moest, voordat ik iets kon inbrengen. Soms merkte ik iets op tijdens het werk en dan vroeg ik of we dat niet anders konden aanpakken. Er werd wel naar mij geluisterd, maar soms kreeg ik ook als antwoord: ‘ja, dat klopt, maar zover zijn ze hier nog niet’. En dan gebeurde er helemaal niets met mijn geopperde idee.”

Zelforganisatie

“Door het principe van de zelforganisatie bij SWZ zorg heb ik geleerd om kritisch te kijken. Bij mijn nieuwe werkgever kreeg ik daar onvoldoende ruimte voor. Voor mijn gevoel ging ik terug in de tijd. Na driekwart jaar zag ik het niet meer zitten bij die andere werkgever en ben ik gestopt. Ik miste de openheid van SWZ zorg. En vooral de korte communicatielijnen. Een groot voordeel van zelforganisatie vind ik dat je binnen het team zelf de keuzes kunt maken vanuit vakmanschap in wat je nodig vindt en in wilt zetten. Als je bijvoorbeeld signaleert dat er scholingen binnen het team nodig zijn, dan kun je dit bespreken binnen het team en zelf aanvragen. Je kunt dan ondersteuning krijgen van de ondersteunende diensten.”

In september 2021 keerde Suzanne terug naar SWZ zorg. Ze werkt nu als begeleider bij Brink 20-22. “Ik heb bewust gekozen om terug naar de basis te gaan als Z-verpleegkundige met EMB-cliënten op Zonhove. Om geen persoonlijk begeleider meer te zijn; dat past op het moment niet in mijn leven.” Terug zijn op het oude nest bevalt Suzanne goed. “Hier kan ik direct contact opnemen met ondersteunende diensten, als ik vind dat het nodig is. En de zorgdirecteur is dichterbij. Ik word hier eerder gehoord en krijg snel een reactie of er iets aan gedaan kan worden. Dat geeft meer voldoening, omdat ik weet dat ik gedaan heb wat ik kan doen. Bij SWZ zorg heb ik meer het gevoel dat de zorg samen gedragen wordt.”

Betekent het nu dat Suzanne nooit meer weggaat bij SWZ zorg? “Op dit moment heb ik die behoefte niet. Ik heb gezien dat anders niet per se beter is. Ik zie dat SWZ zorg werkt aan het principe van zelforganisatie. We zijn er nog niet: we hebben genoeg uitdagingen, zoals een groot takenpakket en we moeten hard werken. Maar we zijn goed op weg. Er zijn heel veel initiatieven – zowel op het gebied van EMB als van NAH – waardoor ik merk dat SWZ veel bezig is met vakmanschap. En ik heb hier meer in te brengen; dat geeft me het gevoel dat ze vertrouwen hebben in mij. Als je ideeën hebt, kom er maar mee. Dat vind ik een mooie filosofie.”

 

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!