Stage swz zorg

Carlijn

Carlijn van Erp (20) liep het afgelopen jaar stage bij Brink 14-16, een woongroep voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). “Ik moest wennen in het begin, ook aan de bewoners. Maar nu voel ik me hier thuis. Ik krijg steeds nieuwe taken erbij. Wat ik heel leuk vind, is ontbijt maken. We zitten dan met veel cliënten aan tafel. Sommigen kunnen niet praten, maar wel reageren. Ze mogen kiezen wat ze willen eten en wijzen dat dan aan. Ik vind het heel leuk om die reacties te zien.”

Carlijn is één van de jongeren die worden begeleid door Carrousel. Dit onderdeel van SWZ zorg leidt niveau 1 en 2 medewerkers op, in samenwerking met Prins Heerlijk*. Het gaat om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, vooral uit het speciaal onderwijs. In een aangepast traject – met kleinere klassen, meer begeleiding en taken op maat – kunnen deze jongeren toch een diploma behalen.

Tijdens haar stage (helpende niveau 1) verrichtte Carlijn 24 uur per week taken als voorraadbeheer en de post ophalen en wegbrengen. Ze mocht waszakken verwisselen, bedden opdekken en schone pyjama’s klaarleggen. Ook verzorgde ze lunch voor de dagactivering en vulde ze heel veel spullen aan in de badkamers en de keuken. “Met het verrichten van haar taken, zorgt Carlijn ervoor dat wij extra tijd hebben voor onze bewoners. En dat is heel fijn!” vertelt Aniek van Zutphen, persoonlijk begeleider bij Brink 14-16.

Steeds meer taken

“O, dat kan ik wel voor je doen”, is een bekende uitspraak van Carlijn. Aniek lacht: “Ze is echt een aanpakker. Ze wil heel graag helpen, dus als collega’s met een activiteit bezig zijn, vraagt ze of ze ook iets kan doen. Ze is zo enthousiast! Steeds meer taken kan ze ons uit handen nemen. Daar is het hele team blij mee. Bovendien betekent het voor Carlijn ook veel. Als zij ziet dat ze ons ontlast, geeft dat haar veel voldoening.”

Carlijn knikt: “En ik heb hier heel veel geleerd. Omdat structuur heel belangrijk is voor mij, heeft Aniek een takenlijst gemaakt. Ik doe mijn taken in een vaste volgorde en vink ze daarna af. Op die manier kan ik zelfstandig werken. Dat vind ik heel fijn!”

Veel geleerd

“Ik kan altijd terugvallen op Aniek, mijn stagebegeleider. Zij is mijn vaste aanspreekpunt. Ik vind het fijn om die houvast te hebben, want het is een groot team. Ik heb van haar ook geleerd om duidelijk aan te geven wat ik wil. Bijvoorbeeld wat voor soort werk ik wil doen. Ik heb zelf een fysieke beperking en daardoor moeite met mijn balans. In het begin struikelde ik wel eens; ik kan nu beter aangeven wat mijn grenzen zijn. En als ik iets niet weet, mag ik vragen stellen. Dat deed ik in het begin ook nog niet. Je bent nooit te oud om te leren!”

Carlijn heeft een duidelijke boodschap voor toekomstige stagiairs: “Dit is een heel leuke plek om te werken. In het begin moet je even wennen, maar je komt er wel. Met structuur in je leven, kom je heel ver. Bovendien is het heel gezellig. En als je plezier uitstraalt, vinden de cliënten dat ook heel leuk.”

Begeleider Aniek is erg te spreken over Carlijn. “Ze heeft echt stappen gemaakt als persoon. Je merkt dat ze steeds meer zelf gaat bepalen wat ze wil. En dat ze vaker doet wat ze zelf wil, ook in haar privéleven. Ze gaat niet meer zo af op meningen van anderen. Carlijn is nu meer zelfbewust, en ze kan ook steeds beter voor zichzelf opkomen. Ja, ze is echt gegroeid in haar persoonlijkheid!”

Carlijn heeft haar opleiding inmiddels afgerond. Ze krijgt een certificaat helpende niveau 1 plus. “Daar ben ik heel erg blij mee!” En dat is nog niet alles. Aniek lacht trots: “We willen heel graag dat Carlijn hier blijft werken. Daarom hebben we haar vandaag een jaarcontract aangeboden. Carlijn komt werken bij Brink 14-16 als zorgassistent.” Carlijn straalt: “Ik ben zo blij om te horen dat ik het zo goed heb gedaan! En ik vind het heel leuk om met mensen te werken. Vooral met mensen met een beperking, omdat ik die zelf ook heb. Hier heb ik fijne collega’s en het is gezellig, dus ik ben heel enthousiast dat ik hier mag blijven werken!”

*Werk- en leerplekken samen met Prins Heerlijk

Prins Heerlijk biedt ‘Speciaal mbo in Bedrijf’ voor jongeren die niet terecht kunnen op een gewone mbo-school. De vakopleidingen Zorg en dienstverlening van Prins Heerlijk zijn officiële mbo-opleidingen. Daarvoor werken zij samen met ROC Onderwijsgroep.

Tijdens hun opleiding kunnen jongeren stagelopen bij Carrousel, een onderdeel van SWZ zorg. Carrousel biedt een diversiteit aan leer-werkplekken aan in Son en op Zonhove, zoals het ondersteunen bij woongroepen of dagbesteding en dienstverlenend facilitaire werkzaamheden.

Gekeken wordt welke stageplek past bij de betreffende leerling. Er zijn ook werk- en leerplekken binnen het Serviceteam; die zijn vooral geschikt voor stagiairs die nog veel directe coaching nodig hebben. Hier wordt een basis gelegd in zelfstandigheid, leren reflecteren, overleggen, leren om je werk te controleren, en om feedback te geven en ontvangen.

Wil je meer weten over stage lopen bij SWZ zorg? Neem dan contact op met: Piet Nolting, 06-34324368, piet.nolting@swzzorg.nl.

Wil je meer weten over leer- werkplekken met begeleiding door Carrousel? Neem dan contact op met:

Carrousel, leren(d) werken
Monique Jacobs: 06 83171905
Wendy Boogers: 06 40836025

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!