Lola

“Oh nee, op mijn eigen groep ga ik nooit meer weg.” Hoe had ik het kunnen bedenken zeg! De bewoners zijn echt mijn kindjes. Dat voelt gewoon zo. Als ik terug kom van vakantie, hebben ze me gemist. En ik hen stiekem ook. Ik heb hier de droombaan van mijn leven gevonden. Maar ik wilde op een bepaald moment graag meer uren werken. Dat kon een beetje op deze groep, maar niet voldoende. Wel bij Zorg in de Klas. Dus nu combineer ik twee banen bij één werkgever. En dat is echt superleuk.”

Lola is een drukke praatgraag van onvervalste Brabantse origine. Ze had drie jaar geleden, toen ze bij SWZ neerstreek met een jaartje ouderenzorg op zak, nog geen ervaring in de VG. Inmiddels is ze persoonlijk begeleider bij een woongroep op Zonhove. “Mijn cliënten hebben ieder hun eigen pakketje. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal aangewezen zijn op 24-uur zorg.” Die doelgroep vindt Lola hartstikke leuk. “Met alle bewoners heb ik een band. En geen dag is hetzelfde.” En dat komt – eerlijk is eerlijk – niet alleen door haar groep op Zonhove.

“Het is de afwisseling, hè! Op dinsdag werk ik bijvoorbeeld van 7 tot 10 uur op de groep. Dat zijn intensieve uren, omdat cliënten veel opstart-hulp nodig hebben en bovendien heel goed kunnen communiceren. Je staat dan dus helemaal ‘aan’. Daarna werk ik tot 4 uur ’s middags met mijn klasje voor Zorg in de klas. Ik stoom de kinderen daar klaar voor dag-structurering. Totaal anders. Zij hebben aardig wat niveau, wat voor mij best belangrijk is, want anders verpieter ik. Maar bij hen moet ik vooral kijken naar wat zij van mij nodig hebben. Ze doen een heel ander appél op mij. Die overgang van de woongroep naar Zorg in de Klas kan best pittig zijn. Maar dat lukt me best goed. Ik begin in de klas meestal met een fruithapje en een beetje zingen. Dat geeft me wat ruimte om erin te komen.”

“Ik ben superblij dat ik op deze manier aan de uren kan komen, die ik nodig heb. Daar heeft SWZ echt in meegedacht. Ik kreeg alle ruimte, ook om langere dagen te draaien in plaats van de uren over meerdere dagen te verspreiden. Maar het is niet voor iedereen duidelijk, dat daar zoveel mogelijkheden liggen. Ik hoor collega’s wel eens zeggen: leuke vacature daar-en-daar maar weinig uren. Dan zeg ik: ga er achteraan! Vraag of het mogelijk is, om dat contract op te plussen of aan te vullen via werk op een andere groep. Als je niks doet, komt er ook niks naar je toe, hè?! Dat doen mensen nog veel te weinig. Dus gaan ze naar een andere werkgever. En dat vind ik echt doodzonde!”

Verleg de grenzen bij SWZ.