Ans

“In 2006 ben ik begonnen als activiteitenbegeleidster bij AC Duinendaal in Den Bosch. In maart moest het AC door Corona tijdelijk dicht. Toen ben ik activiteiten gaan aanbieden op woonvorm De Eekelhof in Schijndel. Dit was wel even wennen. Maar ik voelde me meteen welkom en kreeg alle ruimte. Inmiddels zijn we maanden verder. Cliënten – dat durf ik nu wel te stellen – vonden het heel fijn. Het leidde hen af van alle corona-maatregelen, die hen hard raakten. Bovendien begon hun dag een stuk rustiger. Ze hoefden niet met de taxi naar de dagbesteding, maar konden wat later opstaan en rustig ontbijten. En alle cliënten hebben – als ze daar behoefte aan hebben – een daginvulling. Omdat wat ik aan activiteiten aanbied laagdrempelig is.”

“Tijdens de eerste golf vond ik het bijzonder om te zien, dat er mooie ontmoetingen ontstonden tussen cliënten van verschillende units. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan. De cliënten kwamen tijdens de activiteiten – meer en op een andere manier – met elkaar in aanraking, waar zij voorheen hun eigen activiteiten ondernamen op de dagbesteding locatie.”

“Ikzelf vind het heel prettig om zo te werken. De lijntjes met de begeleiding van de woonvorm zijn kort. Wat ik zie, daar reageer ik direct op en deel ik zo nodig met de begeleiders. Heeft een cliënt extra aandacht nodig? Dan kan ik die geven door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken, een gesprekje te voeren of een activiteit aan te bieden. Ik wil cliënten met mijn activiteiten uit hun studio krijgen. Door gewoon dingen te (mogen) doen, bereik ik soms meer. Ik denk dat dagbesteding binnen wonen uitstekend past en een heel positieve uitwerking op cliënten kan hebben. Mits er wel contact met de buitenwereld onderhouden blijft.”

“Daarom gaan we nu onderzoeken of we dagbesteding voor een langere periode op de woningen kunnen blijven aanbieden. Dat is voor mij meteen een mooie kans om vanuit een groot activiteitencentrum de activiteiten kleinschalig door te vertalen naar de woonvorm. En na te gaan welke mogelijkheden er allemaal daardoor ontstaan. We hebben hier al een mooi programma opgebouwd, dat volgens mij past en werkt. Dat vinden de cliënten en begeleiders ook. Ik ben heel benieuwd wat ons onderzoek gaat uitwijzen.”

“Maar wat dat ook uitwijst, mij helpt deze periode in ieder geval om fris te blijven in mijn werk, open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden, en compassie te hebben met anderen. Het mooiste van alles is om te zien, dat cliënten die voorheen lastig tot niet te motiveren waren voor dagbesteding, nu zomaar opbloeien door gepaste activiteiten aan te bieden.”

Verleg de grenzen bij SWZ.