Simone

Begeleider was ze op De Rietbeemd in Schijndel. Al meer dan 12 jaar. En met ontzettend veel plezier. “Ik vond het heerlijk werk: het begeleiden van cliënten, de gesprekken met hen, de relatie die je in al die jaren opbouwt, de afwisseling. En ik werkte in een heel hecht team. Er was veel aandacht voor elkaar. Dat vond ik heel belangrijk.”

Maar na jaren van ploeteren ging het niet meer. “Ik kreeg steeds meer last van mijn knieën en rug. Het lukte me nog redelijk om mezelf de dag door te trekken. Maar thuis viel ik bijna om. Ik was bekaf en mijn lijf deed vreselijk pijn. Moet ik 20 jaar nog zo door? Dit moet ik eigenlijk niet meer willen, dacht ik vaak. Maar die stap zetten is ontzettend lastig. Omdat je weet wat je opgeeft. Uiteindelijk heb ik contact gezocht met een jobcoach. Samen waren we er eigenlijk vrij snel uit.”

“De afgelopen twee jaar heb ik de opleiding tot doktersassistent gevolgd. Superleuk. Een goeie keus, zeg ik achteraf. Ik voel dat duidelijk aan mijn lijf. Regelmaat en minder fysieke belasting zijn goed voor me. Maar ik vond het wel moeilijk om mijn team en de cliënten te moeten loslaten. En heel eerlijk gezegd vond ik het ook spannend wat ik zou moeten gaan doen toen mijn toekomst nog niet duidelijk was. Mijn collega’s hebben me daarin heel goed geholpen. Ze hielden veel rekening met mij in het rooster. Ik wilde me namelijk perse niet ziek hoeven melden. En ze hadden ook altijd een luisterend oor. Dat had ik best nodig, want het was voor mij een behoorlijk zware tijd. Vanaf het begin was ik in het team heel open over mijn klachten en twijfels. Dat kan als je een sterke onderlinge band hebt, he?! Heel fijn.”

“SWZ heeft me ook goed geholpen. Ze betaalde de helft van mijn opleiding. Daar was ik best verbaasd over, omdat het een aardig bedrag was. Heel tof. Dat hoorde ik wel vaker. Het voelde toch als een stukje waardering. Wel vond ik het jammer, dat het niet lukte om hier bij de medische dienst stage te lopen. Ik had dat wel van waarde gevonden, ook gezien mijn ervaring met cliënten.”

Verleg de grenzen bij SWZ.