Lonneke

Ze hebben het even niet gemakkelijk aan de Zijlstrastraat. Langdurig zieken, mensen die weg gaan. Het trekt een zware wissel op de rest. Maar over het gezicht van Lonneke Sanders hangt geen grauwsluier. Integendeel. Dik een jaar werkt ze nu in Veghel. En het is er geweldig, zegt ze opgewekt. Huh?! Zoveel gedoe en zo enthousiast? “Klopt. Het is wel pittig, maar we zijn een hecht team. We willen allemaal hetzelfde. We willen regie houden over ons eigen werk. En we zijn heel open naar elkaar. Het kan goed donderen in ons werkoverleg. Maar dat bederft onze samenwerking absoluut niet. Dat komt denk ik, omdat we elkaar vertrouwen. En omdat we ons veilig voelen. We weten dat we verder willen met elkaar. Bovendien doet iedereen waar ie goed in is. Zo halen we het beste bij elkaar naar boven. Dat maakt ons als team sterk.”

Beste bewijs daarvoor is het team ontwikkelplan, dat het team maakte. Dwars door alle ellende heen. En de visie niet te vergeten. Was die van SWZ niet goed genoeg? “Jawel”, lacht Lonneke. “Daar doen we niets aan af. Maar we wilden ook op papier hebben wie we zijn en wat we belangrijk vinden. We werken hier met een bijzondere doelgroep. De cliënten verschillen sterk. Achter iedere deur tref je een andere doelgroep aan. Elke cliënt vraagt iets anders van je. Met de één maak je gekkigheid en geef je een kietel in de zij, met de ander praat je over zijn testament. Dat moet je kunnen. We vinden het belangrijk dat je dat weet als je hier wilt komen werken.”

Hun visie ontstond tijdens een teamdag. “Onze ontwikkelcoach vroeg ons allemaal ons eigen sprookje over onze woonvoorziening te schrijven. Grappig genoeg bleken onze verhalen bijna hetzelfde. Dat was een mooie ontdekking. Zoiets geeft veel verbinding en houvast, vooral in zo’n lastige periode die we nu beleven. Je beseft waar je voor wilt staan. En dat je dat samen doet. Ik kan dat ieder team aanraden.”

Lonneke schreef de visie-tekst zelf. Op basis van alle sprookjes én de visie van SWZ. Mooi werk. Toch?! Verlegen lachje: “Nou ja, dat klopt wel. Maar het is ook gewoon werk, hè!”

Visie van de Professor Zijlstrastraat

Bij de Professor Zijlstra straat in Veghel woont er achter iedere deur een ander persoon, met elk zijn eigen behoeftes en hulpvragen. Deze personen wonen zo zelfstandig mogelijk waarbij ze zelf in staat zijn om een eigen dag invulling te hebben.

We staan voor een veilig en warm woon, werk, leef en leerklimaat voor iedereen. Het wonen biedt bescherming er is 24 uur personeel aanwezig om dit te kunnen bereiken. Er is veel expertise aanwezig, waardoor er bijna geen uitdaging uit de weg wordt gegaan.

Samen met verwanten/mantelzorgers werken we aan ieders eigen doelen en het behouden van vaardigheden. Er wordt gedacht in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Regie over je eigen leven hebben en behouden staat bij ons hoog in het vaandel. De stem van de cliënt is erg belangrijk en zal zeker niet overgeslagen worden.

Binnen de woonvorm is een centrale ruimte aanwezig waar gezamenlijke momenten plaats vinden. Dit vinden wij erg belangrijk want sociale activiteiten en dingen samen doen kan je heel veel van leren en kan je helpen om zelfstandig te blijven wonen.

Je kan op deze locatie zijn wie je bent en je krijgt de zorg en ondersteuning die je nodig hebt.

Verleg de grenzen bij SWZ.