Leonie & Inge

Kijken naar hoe je zelf en je team functioneert. Dat is best spannend voor medewerkers. Maar door speels naar verbeterpunten te zoeken, wordt leren leuk. Daarom maakten persoonlijk begeleider Leonie Diemers en begeleider Inge Wessels van woonvorm De Munsel in Boxtel een ontwikkelspel. Leonie: “Ons team gebruikte al eerder het kwaliteitenspel, maar dat voldeed niet helemaal aan onze wensen. Zo is het ontwikkelspel ontstaan. We werken met kwaliteiten-kaartjes en valkuilen. Van daaruit gaan twee medewerkers – met een coachende spelleider – een gesprek aan, de andere collega’s zijn toehoorders.”

Inge: “Het ontwikkelspel focust op de persoonlijke ontwikkeling, maar we spelen het gemiddeld met 7 teamleden. Het is namelijk heel waardevol om elkaars kwaliteiten te leren kennen en te erkennen.
Zo stimuleren we heel natuurlijk het leren van en met elkaar. We geven medewerkers de tijd om zich voor te bereiden op het spel. Collega’s weten wanneer en met wie ze het ontwikkelspel gaan spelen, zodat ze kunnen nadenken over individuele kwaliteiten en valkuilen. Ook bedenken ze vooraf waar ze trots op zijn en wat ze ontwikkelpunten van zichzelf vinden. Tijdens het spel komt iedereen aan de beurt. Collega’s kiezen een kwaliteiten-kaartje en leggen uit waarom ze dit gekozen hebben. Een gespreksleider kan eventueel verdiepende vragen stellen.”

Leonie: “Zoals bij elk spel, hebben we ook spelregels. Deelnemers mogen alleen luisteren als de ene collega een kaartje aan de andere collega geeft. Daarnaast mogen er stiltes vallen en houden we altijd de weg vrij om te reageren. De allerbelangrijkste spelregel is dat alles wat we zeggen binnenskamers blijft. Dat geeft de ruimte om open en eerlijk – maar altijd respectvol – je eigen functioneren te bespreken. Het spel eindigt bewust heel positief met de vraag waar je trots op bent en hoe je die kwaliteit gaat inzetten om jezelf te ontwikkelen. Het mooie is dat collega’s zich ontwikkelen in het spelen van het spel. Ze vragen steeds vaker door en het lukt steeds beter om concrete ontwikkeldoelen af te spreken.”

“Inge: Dit jaar geven we het spel een extra impuls. Ons voornemen is om dan met buddy’s te werken, die je in de praktijk ondersteunen om je ontwikkeldoel te halen. En ook mooi: het activiteitencentrum maakt een echte versie van het ontwikkelspel!”

Verleg de grenzen bij SWZ.