Thea

“Ik wil er 30 kilo af. Ja, dat is veel. Maar het hoeft niet allemaal in een maand hè! Juist niet, want dan vliegt het er meteen weer bij. Ik kamp al jaren met overgewicht. Afvallen lukte prima. Maar het eraf houden bleek lastig, zeker met alle verleidingen op een werkplek als de lunchroom. Thea is persoonlijk begeleider bij Lunchroom de Keyser in Helmond. Lunchtijd is onze spits. Dan eten we niets. Dus heb je de neiging om tussendoor te gaan snaaien, omdat je dan trek hebt. Tsja, dan wordt het moeilijk om gewicht te verliezen.”

“Op een gegeven moment kreeg ik de diagnose slaapapneu en toenemende vermoeidheid. Toen moest het echt. Samen met mijn arts ging ik op zoek. Zo kwam ik bij Co-eur. Het traject bestond uit ruim 70% psychologie in groepsverband en individueel, de rest was arts-contact, fysio, voeding. Het programma zou pittig worden voor mij. Ik ging niet op dieet, maar zou een nieuwe leefstijl moeten ontwikkelen. Het ging vooral over hoe je in het leven staat. Wat zijn je triggers? Ik dacht: ik ken mezelf prima, ik ben gewoon een lekkerbek en kan het snaaien niet laten. Een lekkerbek ben ik zeker, dat klopt. Maar eten is voor een belangrijk deel een mentaal proces. Als het gewoon goed met je gaat, ben je geneigd gezond te eten. Als je niet lekker in je vel zit, grijp je sneller naar verkeerde voeding. En dat had ik helemaal niet in de gaten. Ik was echt verbaasd.”

“Dit gaat me echt helpen. Dat dacht ik meteen toen ik bij Co-eur begon. Maar ik moet er hard voor werken. Gezond eten is niet genoeg. Ik moet er echt bij sporten. Want ik heb aanleg om gewicht op te bouwen. Helaas, ja. Mijn man kan eten wat ie wil en komt geen grammetje aan. Inmiddels ben ik 10 kilo kwijt. Zoals ik al zei: het gaat langzaam. Ik heb al wel een heleboel handige tips in mijn leven ingebouwd. Bijvoorbeeld dat ik in mijn pauzes gewoon wat soep en een boterham eet. Dan heb ik geen behoefte aan ongezonde dingen. Ik leer ook aardig wat over mezelf. Dat ik er bijvoorbeeld goed aan doe om dingen, die me dwars zitten, niet op te kroppen en ermee rond blijf lopen, maar dat ik die uitspreek.”

“Dit kan ik alleen dankzij SWZ. Aanvankelijk kreeg ik het programma niet goed georganiseerd: 2 à 3 keer per week afspraken in Den Bosch, 24 uur werken, en een gezin met jonge kinderen runnen. Wat ik nodig had, was iedere week een beetje bijzonder verlof. Al binnen twee dagen wist ik, dat het ging lukken. Ik kreeg een halve dag per week; als dat niet voldoende zou zijn, kon ik nog eens in overleg met de HR-adviseur. Ik vond het echt geweldig, dat SWZ zo meedacht. Lang niet iedere werkgever gaat daar zo mee om. En ook mijn directe collega’s Willem en Nicole waren heel ondersteunend. Ik was in het begin best bang om een lastpost te zijn. Zo heb ik me gelukkig nooit hoeven te voelen. SWZ zei: ‘Het is goed om aan je eigen gezondheid te werken! Doen’. Herken je het probleem of een ander probleem waar je aan moet werken? Weet dat SWZ haar rol als werkgever serieus neemt én meedenkt.”

Verleg de grenzen bij SWZ.