Bram stage swz zorg

Bram

“Volop kansen en waardering bij SWZ”

Zorgtechnologie kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor onze cliënten. Aan merkbare mensgerichte zorg. Dat toonde Bram Paridaans aan tijdens zijn stage bij SWZ Zorg. Met zijn creatieve inzet verdiende hij een vaste baan: speciaal voor hem werd een nieuwe functie gecreëerd, zodat hij kon blijven. Hier vertelt Bram zijn verhaal.

“Nadat ik in 2015 mijn mbo-opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg afrondde, ben ik gaan werken bij de zorginstelling waar ook mijn ouders allebei al heel lang werken. Daar had ik mijn hele leven kunnen blijven, maar ik wilde iets anders. In 2020, midden in de coronatijd, bedacht ik: ik woon nog thuis, heb geen kinderen; ik kan nu nog alle kanten op. Laat ik een kans aangrijpen en mezelf erin gooien! Toen heb ik mijn vaste baan opgezegd en ben ik begonnen met de hbo-opleiding Zorg & Technologie.”

Zorg en technologie

“Ik vond technologie altijd al interessant. Maar zorg en technologie liggen ver van elkaar, dacht ik altijd. Toen ik ontdekte dat deze studie bestond, was ik blij verrast. Zo sla ik twee vliegen in één klap en kan ik mooi een brug slaan tussen de twee dingen die ik heel interessant vind. Ik volg de opleiding in deeltijd aan de Fontys hogeschool. Dat betekent dat ik ook 20 uur werk.”

Stage opdracht

“Ik begon met mijn stage bij SWZ in september 2020. Mijn stage-opdracht was een onderzoek naar de behoeften van cliënten. Er was een nieuwbouw project in aankomst bij de locatie Zonhove; SWZ wilde weten wat medewerkers en cliënten daar graag wilden terugzien. Ik heb veel gesprekken gevoerd met als hoofdvraag: Stel dat je mocht dromen, hoe zou de nieuwbouw er dan uitzien? Ik wilde zo inzichtelijk krijgen aan welke innovaties er behoefte was. Op basis van die gesprekken heb ik een verslag geschreven. Hoe een zorginstelling innovatie kan aanpakken, is nog een nieuw thema in de zorg.”

Vaste baan

“Ondertussen probeerde ik mee te denken met de organisatie. Ik hoorde veel over de behoeften en kon vanuit mijn studie sparren over oplossingen. Na mijn stage van een half jaar vertelde mijn stagebegeleider Halbe dat ze mij als positieve meerwaarde zagen voor SWZ. En dat ze me wilden belonen voor mijn inzet. Toen bood hij me een dienstverband aan voor 12 uur in de week. Dat vond ik natuurlijk erg leuk en positief! Ze wilden dat ik bleef en creëerden speciaal voor mij een functie die nog niet bestond. Want zorgtechnologie was toen nog nergens binnen de organisatie belegd. Later kreeg ik een contract voor 20 uur en als ik afgestudeerd ben, mag ik fulltime hier blijven werken.”

Verbinder

“Ik heb wekelijks overleg met Halbe Huitema, strategisch adviseur informatie en innovatie en met Samire Ramakers, tactisch adviseur informatie en applicatie. Samen bespreken we casussen en sparren we over mogelijke oplossingen. Ik doe vooral het operationele deel, ben aanspreekpunt en geef advies. Bijvoorbeeld wanneer een oproepsysteem niet goed werkt en de leverancier niet op tijd reageert, dan ga ik er achteraan. Ik ben eigenlijk een verbinder. Dat vind ik het leuke van deze functie.”

Google Nest

“Technologie kan veel betekenen voor cliënten. En bovendien de werkzaamheden van zorgmedewerkers gemakkelijker maken. Een voorbeeld daarvan is de Google Nest die we hebben geïmplementeerd in regio 2. Dat slimme apparaatje gebruiken we om bij cliënten hun dagstructuur te ondersteunen. Iemand met hersenletsel die vergeetachtig is, krijgt spraakreminders toegezonden: ‘Het is twaalf uur, tijd voor een boterham. En vergeet je medicijnen niet’. De cliënt kan hiermee zelfstandig functioneren en voelt zich zelfstandiger. Dat is heel belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde. En de begeleider is minder tijd kwijt omdat hij de cliënt niet hoeft te gaan halen voor de lunch.

We hebben bijvoorbeeld ook een armband die detecteert of iemand ’s nachts een epileptische aanval heeft. Als dat zo is, volgt een signaal en wordt de nachtdienst ingeschakeld. Ook hebben we een mat voor in bed, die detecteert of iemand ‘een ongelukje’ heeft gehad. Dan kan de begeleider direct het bed verschonen. Zo kunnen we processen efficiënter maken en verhogen we de kwaliteit van de zorg.

Waardering

Ik ben nu 26 en bezig met afstuderen. Daarna ga ik dit werk fulltime doen. Het voelt goed dat ik bij SWZ mag blijven. Ik heb er echt hard voor gewerkt, dan is het erg leuk dat ze het zo waarderen. Ik heb leuke collega’s, krijg vrijheid en verantwoordelijkheid. Vooral het in contact zijn met mensen vind ik leuk. Ik vraag hen wat ze willen en het is mooi als we samen tot een oplossing komen. Ik voel me gewaardeerd en heb het hier erg naar mijn zin!”

Bij SWZ krijg je de ruimte zodat je je grenzen kunt verleggen. We willen uitblinken in ons vak en zorgen dat zowel jij, het team en de cliënten blijven groeien. Wil jij dat ook? Kom dan werken bij SWZ Zorg.

Bekijk onze vacatures.

 

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!