Sven Daemen

Sven

 “Als zij-instromer krijg ik goede begeleiding”

Na twintig jaar in de theatertechniek wilde Sven Daemen iets anders. Nu volgt hij als zij-instromer een leer-werktraject in de gehandicaptenzorg. En dat geeft hem veel voldoening.

Sven kende niemand die werkzaam was in de gehandicaptenzorg en wist er heel weinig van. Wel voelde hij dat hij heel graag mensen wilde helpen, dus besloot hij te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Hij belde verschillende zorgorganisaties met de vraag of hij eens langs mocht komen. “Dat bleek lastig met corona. Maar SWZ zorg was meteen flexibel. Ik mocht een paar dagen meelopen bij de Eekelhof in Schijndel. Daar wonen mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Al snel voelde ik een klik met het team en met de bewoners. Ik besloot het gewoon te gaan proberen en kreeg een contract voor drie maanden, met de intentie om te blijven en een opleiding te gaan doen.”

Een goede keuze, zo bleek al snel. “Na een maand merkte ik dat ik meer de verzorging in wilde, om te weten of dat bij mij zou passen. Dat pakte goed uit. Ik hoefde weinig moeite te doen om iemand te verzorgen, dat ging me heel natuurlijk af.” In september 2021 kreeg Sven een leerling contract en startte hij met de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, terwijl hij bleef werken bij de Eekelhof.

Begeleid leren traject

Halverwege de BBL-opleiding wisselt een leerling naar een andere werkplek om weer andere ervaringen op te doen. Sven ging werken met bewoners met een Ernstige Meervoudige beperking (EMB) bij Brink 5-7 op Zonhove. “Ik hoorde bij mijn opleiding dat andere leerlingen werden geplaatst zonder dat hun werkgever rekening hield met hun voorkeur. Bij SWZ zorg heb je gelukkig meer invloed: we hebben samen bekeken waar ik wilde gaan werken. Dit leek me heel interessant.”

Na dik een jaar bevalt het Sven nog steeds erg goed. “Waar ik nu werk, kan ongeveer de helft van de bewoners niet praten. Ik vind het heel boeiend om hen te begeleiden. En hun ouders ook. Het komt voor dat ouders anders denken dan de fysio en andere begeleiders. Ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn komt te zitten. Het contact met mensen vind ik het leukst. En ik heb steeds meer het gevoel dat ik volledig meedraai. Ik kan steeds zelfstandiger werken, het voelt meer eigen.”

Opleiding combineren met werken

“Wat ik leer op school kan ik al de volgende dag toepassen in de praktijk. Dat maakt het leren makkelijker.” Sven werkt 24 uur bij SWZ en gaat acht uur naar school. “Met huiswerk, opdrachten en voorbereiding ben ik ook nog ongeveer een dag bezig. En ik wil ook nog tijd over hebben voor mijn gezin en voor mezelf. Dat is soms wel een puzzel. Ik leer niet makkelijk en heb daar veel tijd voor nodig. Niet dat ik daardoor spijt heb, maar soms vind ik het best pittig.” 

Vooral de namen van methodieken en begeleidingsstijlen vindt Sven moeilijk. “Gelukkig heb ik een heel fijne werkbegeleidster: Patty Peters Rit. Zij legt uit wat ermee bedoeld wordt en dat ik dat al eens heb gedaan in de praktijk. Ik kan die link niet altijd leggen. Patty helpt me goed en snel, ze is heel betrokken. Dat geldt trouwens voor het hele team. Ik word geaccepteerd en omarmd. Ook door de cliënten.” 

Welkom voelen

“Vanwege het werk van mijn vrouw, ben ik op dinsdag en op donderdagavond niet meer beschikbaar om te werken. Dus heb ik SWZ gevraagd of ik mijn uren op een andere manier kon maken. We hebben samen ‘de puzzel gelegd’ en nu werk ik extra uren bij dagbesteding creatief, bij de houtafdeling. Ik ben heel dankbaar dat SWZ heeft geluisterd naar mijn verzoek. Als je wat vraagt, doen ze de moeite om flexibel mee te denken. En om snel antwoord te geven, heb ik de ervaring. Ik heb me daardoor altijd heel welkom gevoeld.”

Naar verwachting rondt Sven in december 2023 zijn opleiding af. “In de afgelopen twee jaar heb ik veel grenzen verlegd, met mijn nieuwe studie en werkomgeving. Ik heb de ruimte gekregen om over mijn grenzen te gaan, op een positieve manier. Na mijn studie wil ik graag blijven, zeker met de toekomstplannen van SWZ. Ik heb wel het gevoel dat dit mag, dat ik het vertrouwen krijg. En dan hoop ik dat ik op deze groep kan blijven, dat zou ik erg fijn vinden.”

Meer weten?

Lees hier over de mogelijkheden van werkend leren: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/bbl/

Lees hier over de mogelijkheden voor een zij-instromer: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/zij-instromer/

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!