Anastasios

Anastasios

“Het werken is hier makkelijker en beter”

SWZ Zorg heeft meerdere buitenlandse medewerkers aangetrokken die met hun zorgachtergrond bij SWZ kunnen werken. Anastasios Kotoulas (24) is één van hen. Hij werkte in Griekenland als verpleegkundige. Vorig jaar besloot hij in Nederland een beter leven op te gaan bouwen. Hier vertelt hij zijn verhaal.

“In Griekenland werkte ik vaak tien uur per dag, soms zestien uur. En ik kreeg weinig salaris. Ik had weinig vrije tijd en ik was heel vaak moe. De economie was slecht en ik had niet het gevoel dat het snel beter zou worden. Daarom wilde ik weg. Naar ergens waar het beter was. Nederland was een van de beste opties.” Sinds november 2021 werkt Tasos – zoals hij door zijn collega’s genoemd wordt – bij Brink 10-12, op Zonhove in Son en Breugel. Als verzorgende niveau 3 heeft hij het goed naar zijn zin.

Nederlands leren

Tasos spreekt opvallend goed Nederlands. “In juli ben ik naar de Academia Neerlandesa gegaan in Javéa, Spanje. Daar kreeg ik drie maanden lang Nederlandse les van Nederlandse docenten.” Via een speciaal detacheringsproject mocht hij vervolgens naar Nederland. “Ik vind het hier leuk. En fijn. Soms vind ik het moeilijk zonder mijn familie en vrienden, maar ik heb gelukkig fijne collega’s. En veel meer vrije tijd. Ik ben minder moe.”

Tasos haalt cliënten op, helpt ze met eten, geeft ze medicatie, brengt ze naar de dagbesteding; de normale werkzaamheden. Toch vindt hij het heel anders dan in Griekenland: “Het is beter georganiseerd. En er wordt meer gebruikgemaakt van technologie. In Griekenland hebben we niet zo veel tilliften. En veel minder elektronische bedden. Er zijn wel rolstoelen, maar niet zo veel elektrische. Ik was de hele dag mensen aan het tillen, in een stoel zetten, in bed leggen… aan het einde van de lange werkdag was ik heel moe. Het werk is hier een stuk makkelijker.”

Betere organisatie

“Maaltijden zijn al klaar, die hoef ik alleen uit te serveren. En de medicatie komt hier in zakjes. In Griekenland was dat niet zo, daar moest ik alles zelf regelen. Hier worden ook veel meer activiteiten georganiseerd. Dat vind ik heel goed, want daar worden de cliënten blij van. Dat is goed voor hen. En als ik dan zo’n grote glimlach zie, word ik zelf ook blij. Verjaardagen vieren vind ik het allerleukst. Ik probeer van elke dag een feestje te maken voor de cliënten.”

Ook de locatie van het werk is heel anders. “Zonhove is een mooie omgeving. Ik woonde en werkte in Athene; daar zien zorginstellingen er anders uit. Veel gebouwen, bijna geen natuur en geen dieren. Ik vind het interessant dat SWZ investeert in nieuwe gebouwen. Wonen op een fijne plek is belangrijk voor de cliënten.”

SWZ heeft – naast Tasos – nog veel meer buitenlandse medewerkers met een zorgachtergrond aangetrokken. Om het tekort aan zorgpersoneel aan te vullen, maar zeker ook om deze jongeren een mooie kans te bieden. “De kwaliteit van leven is hier beter voor mij. Hier voel ik me vrij. Meer vrije tijd, een betere economische situatie. Ik ben blij dat ik die kans heb aangegrepen. Ik heb nu een betere toekomst.”

Bekijk onze vacatures.

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!