Linda de Wit

Linda

“Cliënten steeds weer iets nieuws leren, geeft me zoveel voldoening”

Een carrière in de zorg beginnen op je 45e? Ja natuurlijk! Linda de Wit maakte twee jaar geleden een carrièreswitch en voelt zich nu helemaal op haar plek. Over haar opleiding, werk en haar passie voor de gehandicaptenzorg vertelt ze hier.

“Ik heb 26 jaar in een kledingzaak gestaan. Er kwam een moment dat ik me afvroeg of ik dat wilde blijven doen tot aan mijn pensioen. Ik besefte dat ik eigenlijk wel iets anders wilde. De gehandicaptenzorg heeft me altijd al getrokken. En ik zag of las vaak iets over SWZ zorg. Toen heb ik hen een brief geschreven. Meteen werd ik uitgenodigd voor een gesprek. En daar heb ik geen spijt van gehad! Ik hoor hier echt thuis.”

Zij-instromer in gehandicaptenzorg

Linda de Wit (47) werkt nu bijna twee jaar bij SWZ. “Ik ben begonnen met de opleiding Helpende Plus, om de basis onder de knie te krijgen. Dat combineer ik met werken bij Brink 10-12, een woongroep voor mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking. Zij hebben structuur en duidelijke regels nodig; een dag moet volgens een vast plan gaan. Veel bewoners hebben autisme.”

In het begin moest Linda wel even wennen. “De mensen stellen zich niet zomaar open. Maar na een tijdje leerden ze mij kennen en dan sluiten ze je in hun hart”, lacht Linda. “Nu ik hun vertrouwen heb gekregen, krijg ik er zoveel voor terug. Dat vind ik heel mooi. Iedere cliënt heeft weer iets bijzonders. De meeste bewoners zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Ik probeer het maximale uit hen te halen. Steeds kijken wat ze nog meer kunnen leren. Een andere activiteit bijvoorbeeld. Het gaat met kleine stapjes, maar ik vind het heel mooi als het lukt.”

Mensen laten groeien

Dat sluit perfect aan bij de visie van SWZ zorg. SWZ wil waarde toevoegen aan het leven van mensen met een beperking, door merkbare mensgerichte zorg te bieden en samen de mogelijkheden van de cliënt te ontplooien. “Toen ik hier nog niet werkte, zag ik regelmatig ‘Verleg de grenzen’ wervingsfilmpjes voorbijkomen. Die spraken me meteen aan. Mensen vertelden daarin waarom het zo mooi is om bij SWZ te werken. Bijvoorbeeld dat je bewoners ziet groeien. Dat is echt iets voor mij. Ik vind het erg leuk om het initiatief te nemen, steeds weer nieuwe ideeën te bedenken en cliënten meer te leren. Zo kunnen we hun zelfredzaamheid vergroten. Ik zie dat zij dit erg fijn vinden.”

BBL-traject: leren en werken

Ook voor je eigen groei en ontwikkeling krijg je bij SWZ veel ruimte. Voor Linda is dat een leer-werkplek tijdens haar Beroeps Begeleidende Leerweg-traject (BBL). De dagelijkse werkzaamheden zijn de basis voor haar leerproces. “Na het afronden van de Helpende Plus opleiding ben ik nu bezig met Verzorgende IG niveau 3, in combinatie met maatschappelijke zorg. Dat is nieuw, ik krijg dan twee diploma’s. SWZ betaalt de opleiding, ik krijg een salaris en ik word heel goed begeleid.”

Die combinatie bevalt Linda goed. “Ik werk 24 uur per week. Daarnaast besteed ik zo’n zeven tot tien uur per week aan mijn studie. Elke dag minimaal een uur. De opleiding Helpende vond ik best makkelijk. Nu wordt het wat zwaarder. Maar mijn kinderen zijn zelfstandig; ik vind het goed te combineren.”

Tijdens de BBL-opleiding mag een leerling wisselen naar een andere werkplek, om andere ervaringen op te doen. “Vanaf september ga ik werken bij De Munsel in Boxtel. Daar wonen cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. Opdrachten zoals medische handelingen kan ik daar beter leren. Ik zou aanvankelijk volledig overgaan, maar ik kan de bewoners bij Brink 10-12 niet missen. In overleg hebben we besloten dat ik een deel van mijn uren hier blijf werken, omdat ik het zo naar mijn zin heb. Ik vind het heel fijn dat ik het mag combineren!”

Voldoening uit je werk

“Regelmatig voer ik opdrachten van school uit met cliënten. Laatst een activiteit waarvan ik twijfelde of ze dat wel zouden kunnen: schilderen. Het was verrassend: het ging juist heel goed. En ze hebben veel gelachen; ik denk dat ze genoten hebben. Op zo’n moment heb ik echt voldoening van mijn werk.”

Linda denkt even na. “Ik heb het erg naar mijn zin bij SWZ. Ik krijg altijd snel antwoord op vragen. Kan bij mijn collega’s altijd terecht. Ik ben nog nooit ergens tegenaan gelopen. Dat vind ik heel prettig. Als ik hier op Zonhove over het terrein loop, zegt iedereen hoi tegen elkaar. Alle cliënten zijn leuk. Ik hou van die mensen. Nee, ik ga hier echt niet meer weg.”

 

Meer weten?

Lees hier over de mogelijkheden voor een zij-instromer: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/zij-instromer/

Lees hier over de mogelijkheden van werkend leren: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/bbl/

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!