Matthijs Bloothoofd

Matthijs

“Heel veel plezier met de bewoners”

“Ik vind mijn werk echt heel gezellig. Met de bewoners kan ik enorm lachen. We houden elkaar vaak voor de gek. Soms is het zo leuk dat ik bijna vergeet dat ze cliënten zijn.” Matthijs Bloothoofd werkt sinds twee jaar bij Woonvorm Dertien Loten in Den Bosch. Hij is helpende en bezig met zijn opleiding niveau 4, in een begeleid leren traject (BBL).

“Ik wilde eigenlijk bij de politie. Daarom heb ik na de Mavo eerst de opleiding tot BOA gedaan. Helaas werd ik daarna afgewezen bij de politieopleiding”, vertelt Matthijs (22). “Ik wilde niet als BOA gaan werken. Dus moest ik nog een opleiding gaan doen, maar ik wist echt niet wat. Mijn moeder werkt in de gehandicaptenzorg en vroeg of dat niks voor mij was. Nou nee, dat leek me helemaal niks!”

Matthijs ging zich online oriënteren. “Ik heb veel beroepen bekeken. Uiteindelijk kwam ik op de website van SWZ zorg terecht. Daar zag ik filmpjes over werken bij SWZ die me aanspraken, omdat het allemaal heel mensgericht is. Ik heb twee keer een dienst meegelopen en toen dacht ik, dit is toch wel leuk. Dus toen ben ik het gewoon gaan doen. En nu heb ik het echt naar m’n zin.”

Woonvorm Dertien Loten

“De vijftien bewoners hebben allemaal hun eigen appartement, verdeeld over twee gebouwen aan de Dertien Loten en de Simon Stevinweg. Ze wonen dus redelijk zelfstandig. Sommige bewoners hebben niet-aangeboren hersenletsel en anderen hebben een (ernstig) meervoudige beperking met spasmen. Veel van hen zitten in een rolstoel, maar we hebben superleuke gesprekken. Over hoe de vakantie was bijvoorbeeld. En lachen natuurlijk. Het is gewoon een supergezellige groep.”

De bewoners variëren in leeftijd tussen de 40 en 70 jaar. “Hun hulpvragen verschillen per persoon. De één wil een praatje maken, de ander heeft een paar extra handjes nodig. Bijvoorbeeld voor de afwas of om drinken in te schenken. Dat is lastig met spasmen. Maar verder zijn ze heel zelfstandig. Ze hebben hun eigen planning, krijgen bezoek en gaan naar de dagbesteding. Ik doe niet heel veel verpleegtechnische handelingen.”

Combinatie van werken en leren

“Ik werk 28 uur per week en daarnaast ga ik één dag per week naar school, van half negen tot half vijf. Dat vind ik best een intensieve dag, want ik hou niet zo van school. Mijn schoolopdrachten kan ik soms op het werk doen en verder doe ik ze thuis”, legt Matthijs uit. “Binnenkort, in september, ga ik werken bij De Munsel in Boxtel. Ook een locatie van SWZ, maar een heel andere groep bewoners. Daar ga ik mijn studie afmaken. Dat wordt vast ook leuk. Maar ik vind het best jammer dat ik hier wegga. Ik heb een band opgebouwd met de bewoners. Dus als ik klaar ben over een jaar, wil ik terug naar Dertien Loten.”

Matthijs voelt zich thuis bij SWZ zorg. “Vooral de communicatie vind ik fijn. We hebben bijvoorbeeld leerling bijeenkomsten waar we ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar. En het is goed dat je altijd te woord gestaan wordt. Wat er ook is, er is altijd iemand die je kan helpen. Ik voel me daardoor nooit alleen.”

Ook over zijn collega’s is Matthijs erg te spreken. “Iedereen houdt van lachen met elkaar. Ook buiten het werk. Laatst kwam iedereen barbecueën bij mij thuis. We zijn een hechte club. We doen het echt samen. Iedereen heeft z’n kwaliteiten en zo verdelen we samen de taken. Er is voor iedereen wel een taak die goed past. Daarin zijn we ook heel eerlijk naar elkaar.”

Beetje gezellig houden

“Bij sommige bewoners is het extra belangrijk dat je de procedures volgt; zij hebben behoefte aan structuur. Maar verder kun je je eigen twist geven aan de begeleiding. Ja, ik vind het heel fijn dat ik gewoon mezelf kan zijn. Ik hou niet van dat hele serieuze, zeg maar. Er zijn natuurlijk momenten dat het wel moet. Dat is logisch. Maar als het even kan, dan maak ik grapjes met hen.” Matthijs is even stil en gaat dan verder: “De bewoners zeggen dat ze heel blij zijn dat ik wegga. Maar aan hun grijns kan ik zien dat iedereen het eigenlijk erg jammer vindt. Zo uiten ze hun waardering.”

 

Wil jij meer weten over het werk in de gehandicaptenzorg?

Lees hier over werken bij SWZ zorg: https://werkenbijswzzorg.nl/

Lees over de mogelijkheden van werkend leren in een BBL-traject: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/bbl

Lees over de mogelijkheden voor een zij-instromer: https://werkenbijswzzorg.nl/werken-en-leren/zij-instromer/

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!