Aandacht door Jody Cath en Bertine van Winkel

Jody en Bertine

“Wij kiezen voor wat écht belangrijk is: aandacht”

Wie even stilstaat bij de ontwikkelingen in de zorg, kan niet anders dan constateren dat we als samenleving voor een gigantische uitdaging staan. Toch laten Bertine van Winkel en Jody Cath van de Raad van Bestuur de moed niet zakken. “Opgeven is geen optie. Alleen als we fundamenteel andere keuzes durven maken, kunnen we onze cliënten kwaliteit van leven blijven bieden. Wij kiezen voor wat écht belangrijk is: aandacht.”  

Er pakken zich donkere wolken samen boven de zorg in Nederland. Meer mensen worden ouder en hun zorgvraag wordt zwaarder, terwijl er steeds minder zorgprofessionals beschikbaar zijn. De kosten voor zorgorganisaties blijven oplopen, terwijl de financiële bijdragen van de overheid juist dalen. Op die scheef hangende weegschaal zoekt de Raad van Bestuur van SWZ zorg naar manieren om toekomstbestendige zorg te blijven leveren en cliënten kwaliteit van leven te bieden.  

Hoe houden jullie ondanks deze donkere wolken de moed erin?  

Bertine: “Dat is heel simpel: door de liefde voor onze cliënten. Ik wil gewoon dat we er kunnen blijven zijn voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn.” 

Maar waar halen we straks het geld en de mensen vandaan om dat te doen? 

Bertine: “We zullen moeten kiezen: wat is echt belangrijk? Die vraag moeten we als eerste aan onze cliënten stellen: wat is voor hen kwaliteit van leven? Vervolgens bespreken we wat zij zelf kunnen, wat de familie kan betekenen en waar technologie iets kan toevoegen. Pas daarna komen onze zorgcollega’s in beeld: zij moeten hun schaarse tijd kunnen besteden aan wat echt belangrijk is en wat niemand anders kan doen.” 

Welke dingen laten we daarvoor vallen?

Jody: “Tegen onze zorgverzekeraars hebben we gezegd: wij leggen voortaan nog maar op één manier verantwoording af, we administreren niet meer voor iedere verzekeraar apart. Zij snappen ook dat dit anders moet.” 
Bertine: “Maar we zoeken bijvoorbeeld ook naar technische oplossingen die de zorg ontlasten; denk aan spraakgestuurd rapporteren.”

Verwachten jullie ook dat de samenwerking met familie en naasten verandert?

Jody: “Zeker, we gaan veel meer samen optrekken. Ik ben ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van leven verbetert. Zo komt een moeder haar zoon eens per week zelf op bed leggen. Toen hij nog thuis woonde, was dat het mooiste moment van haar dag. Waarom zouden we haar zoiets ontnemen?”

Móeten familie en naasten straks bijspringen in de zorg?

 Bertine: “Niks moet, maar we gaan wel actiever op zoek naar mogelijkheden. Elke familie is anders, het is maatwerk.” 
Jody: “Laten we ook onze vrijwilligers niet vergeten! Zij zijn van onschatbare waarde voor bewoners, maar ook voor ouders.”

Goh, misschien valt de toekomst straks wel gunstiger uit dan we nu denken. 

Jody: “Vergis je niet, er leven grote zorgen onder collega’s, cliënten en familieleden. Hun emoties zijn begrijpelijk, het is belangrijk dat we daar oog voor hebben. Maar zorgen voor een ander is ontzettend betekenisvol, misschien gaan we dat als samenleving weer wat meer waarderen.”

 

Wil jij een bijdrage leveren aan de zorg van onze bewoners? Kom dan werken bij SWZ zorg.

Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/ 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!