Ontwikkeling Ylonka Dirks

Ylonka

“Mijn ontwikkeling heeft nooit stilgestaan”

“Ze kennen me en weten wat ik interessant vind. Steeds weer krijg ik nieuwe kansen aangeboden.” Ylonka begon acht jaar geleden als stagiair bij SWZ zorg. Hier vertelt ze over de groei die ze doormaakte.

Ylonka Dirks volgde de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg aan het Summa College in Eindhoven. Dit heet nu Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke zorg. In haar eerste jaar mocht ze een oriëntatiestage lopen bij SWZ Woonvorm Helmond. “Dat vond ik meteen superleuk. Ik maakte vaak een extra uitgebreide lunch voor de bewoners en had tijd om met hen een spelletje te doen. Omdat ik extra was in het team, kon ik dat soort leuke momenten bieden.”

Ontwikkeling naar nieuwe rol

Woonvorm Helmond bestaat uit twaalf appartementen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en/ of een lichamelijke beperking (LG). Ook zijn er nog zes ambulante cliënten. Ylonka voelde zich meteen thuis. “Ik kwam binnen als een verlegen meisje, maar dat kon ik snel loslaten. Mijn collega’s vertelden dat ik al gauw mijn draai had gevonden, openstond voor nieuwe dingen en die goed oppakte. Ik merkte dat ik meer wilde doen, meer wilde helpen. Helaas mocht ik nog niet veel zorgtaken uitvoeren, maar ik was heel nieuwsgierig naar meer.”

Na haar stage van twintig weken wilde Ylonka geen afscheid nemen en bleef ze werken bij SWZ zorg. “Steun bieden bij het avondeten bijvoorbeeld. Als Zorgassistent kon ik heel wat uurtjes meedraaien. Ik mocht na elk studiejaar dat ik had afgerond steeds meer zorgtaken doen. Ik groeide van Helpende naar Helpende plus. Volgde extra scholing over diabetes, omdat dit veel speelde bij ons. Vervolgens werd ik Begeleider in de Flexpool, waar ik een vast contract kreeg. Ook werkte ik in de Lunchroom. Al die verschillende ervaringen vond ik heel interessant!”

Van Flexpool naar vaste baan

Haar eindstage volgde Ylonka bij een andere zorginstelling, waar ze een vaste baan kreeg aangeboden. “Maar toen kreeg ik een tip van een SWZ-collega. Er was een vacature voor een Begeleider bij Woonvorm Helmond. Ze vroeg of ik daarop wilde solliciteren. Over die keuze hoefde ik niet lang na te denken”, lacht Ylonka. “Bij Woonvorm Helmond had ik me altijd heel goed gevoeld. En ik wist dat SWZ zorg echt een goede werkgever is. Ik solliciteerde en kreeg de baan.”

Ook na haar opleiding bleef Ylonka leren. “Ik bleef altijd op zoek naar meer. Toen SWZ ging werken met zelforganiserende teams – zonder managers – kon ik nieuwe teamrollen oppakken, zoals roosteren en sollicitaties afhandelen. Ik kreeg cursussen aangeboden voor stagebegeleiding en examinator. Ik heb zo veel geleerd!” Ylonka denkt even na en zegt dan: “Eigenlijk heb ik nooit stil gezeten in mijn ontwikkeling. Want vervolgens kwam er een vacature Persoonlijk Begeleider binnen mijn eigen team. Dat was wat ik altijd al had gewild!”

Verder studeren

Twee jaar geleden wilde Ylonka de hbo-opleiding Social Work gaan volgen, om in twee jaar tijd een Associate Degree te behalen. “Die opleiding was niet nodig voor de functie die ik had, dus ik verwachtte dat ik alles zelf zou moeten betalen. Toch kreeg ik van de afdeling Leren en Ontwikkelen te horen dat zij een groot deel wilden meebetalen aan de studie én de studiekosten zoals boeken. Dat was een geweldige meevaller. Ik vond het heel fijn dat ze zo wilden meedenken!”

Inmiddels is Ylonka bezig met de laatste opdrachten voor haar studie. In de tussentijd werd ze moeder én werkte ze tijdelijk op een woongroep in Son. “Dat was heel interessant. In Helmond liep mijn team inmiddels op rolletjes; hier waren ze zoekende. Als ervaren Persoonlijk Begeleider kon ik mijn teamgenoten duidelijkheid geven over de teamrollen die er zijn en de aandachtspunten die erbij horen.” Dat had meerwaarde voor de samenwerking in het team. “Ook deze uitdaging werd me weer aangeboden door mijn ontwikkelcoach Gemma. Zij weet hoe ik ben en zag dat dit interessant was voor mij.”

Na haar zwangerschapsverlof keerde Ylonka terug bij Woonvorm Helmond, waar ze sinds kort Kwaliteitsbegeleider is. “Ik ga focussen op de vraag hoe we meer kwaliteit van zorg kunnen bieden binnen de kaders die we hebben. Soms heeft een bewoner een wens. Om die uit te voeren, heeft hij ons nodig. Dat past niet altijd direct bij wat wij kunnen bieden. Dan vraag ik hoe hij dat ziet, hoe we hem tegemoet kunnen komen. En bekijk ik wat er wel kan. Ik ben heel benieuwd naar deze nieuwe rol!”

 

Wil je meer weten?

Bij SWZ geloven we sterk in de persoonlijke klik. Je kunt onze vacatures bekijken en daarop reageren. Wil je gewoon eens wat meer weten over de mogelijkheden bij SWZ? Of even kennismaken? Stuur dan een mailtje naar onze recruiters Piet en Monique via recruitment@swzzorg.nl .

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!