Doris van der Valk

Doris

“Opgegroeid bij SWZ zorg”

“Als kind kwam ik hier al vaak, meerdere familieleden werkten bij SWZ zorg. Dus het voelt als een familie voor mij.” Inmiddels werkt Doris zelf als flexmedewerker bij verschillende onderdelen.

Doris van der Valk is 26 en volgt de opleiding Communicatie en Multimedia Design in Den Bosch. Sinds vijf jaar werkt ze bij SWZ zorg. “Ik ben begonnen met poetsen, een vakantiebaan bij de huishoudelijke dienst. Daarna had ik een tussenjaar en werd me regelmatig gevraagd of ik ergens wilde invallen. Ik heb bijvoorbeeld bij de dagbesteding geholpen met de lunch; mensen eten geven. En bij de kinderboerderij. En bij het Activiteitencentrum in Eindhoven. En ga zo maar door.”

Lunchroom de Keyser

Doris heeft in die vijf jaar als invaller heel wat onderdelen van SWZ zorg gezien. Sinds een jaar werkt ze bovendien een vast weekend per maand bij Lunchroom de Keyser in Helmond. “Dat is ook onderdeel van SWZ zorg; een lunchroom waar mensen werken die niet- aangeboren hersenletsel hebben. Voor hen is dat werk een mooie invulling van de dag. Er zijn altijd twee begeleiders aanwezig. Ik werk vooral in de bediening, waar ik cliënten motiveer en ondersteun zodat zij hun werk kunnen doen.”

“Mijn moeder werkt ook bij de Keyser. Eerder werkte ze bij de Komeet, een ander onderdeel van SWZ zorg. Ook mijn vader heeft hier heel lang gewerkt. Toen ik nog jong was, werkte hij in de kinderboerderij als begeleider. Later als tuinman op Zonhove. Ik ben hier als kind dus heel veel geweest. Ik ben zelfs gedoopt op het Zonhove terrein. En ik ben een keer Jezus geweest in het kerstspel”, lacht Doris.

“Mijn opa, de vader van mijn vader, die werkte ook op Zonhove in de tuindienst. En mijn tante heeft hier als groepsassistent gewerkt. Soms kom ik oud-collega’s van mijn ouders tegen die zeggen dat ze mij al kennen vanaf baby. Die zijn ooit op kraambezoek geweest. SWZ voelt voor mij aan als familie, heel vertrouwd. Ik ben de derde generatie.”

Mensen met een beperking

“Omdat ik ermee opgegroeid ben, gaat het omgaan met mensen met een beperking voor mij heel natuurlijk. En ik vind het hartstikke leuk. Ik ben bijvoorbeeld ook vrijwilliger bij Zwemclub Plons. Ik heb altijd zin om daarheen te gaan, ik vind dat heel gezellig. Hoe de cliënten zijn als ze in hun rolstoel zitten en hoe blij ze worden als ze in het water kunnen ontspannen, dat is een groot verschil. Sommigen kunnen niet zo veel in hun stoel, maar in het zwembad wel. Dat is heel leuk om te zien. Ook de band met andere vrijwilligers vind ik mooi. En het contact met ouders van cliënten. Ik denk dat ik altijd zal blijven helpen bij Plons.”

Flexwerken

Het flexwerken bevalt Doris goed. “Het brengt een bepaalde vrijheid met zich mee, die ik in combinatie met mijn studie wel heel prettig vind. Ze vragen of ik kan invallen en als dat niet kan, is het nooit een probleem. Ik hou heel erg van reizen. Ik heb bijvoorbeeld drie maanden door Zuid-Afrika gereisd. Het is heel fijn dat dit werk zo flexibel te plannen is, zodat ik af en toe langer weg kan.”

Doris vindt haar bijbaan heel leuk, maar ziet haar toekomst in het communicatie vak. “Mijn ambitie ligt niet in dit werk, ik hou van creatief bezig zijn. Ik weet natuurlijk niet hoe mijn leven er over vijf jaar uit zal zien, maar ik denk dat ik altijd zal proberen om op de een of andere manier bij te dragen aan het leven van deze cliënten.”

Meer weten?

Wil jij ook werken bij SWZ? Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Wil jij werken als flexmedewerker? Lees dan verder over het flexteam.

Doris van der Valk

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!