Vaste dienst voor Martijn Verboom

Martijn

“Vaste dienst verkozen boven het zzp zijn”

“We zijn als team goed op elkaar ingespeeld. En ik heb echt een band opgebouwd met mijn cliënten, waardoor ik meer de diepte in kan gaan. Dat zijn voordelen van in vaste dienst en niet meer zzp’er zijn.”

Aan het woord is Martijn Verboom. Hij werkte als zzp’er bij verschillende zorginstellingen, en leerde zo SWZ zorg kennen. “Ik deed regelmatig een opdracht op Zonhove. En een jaar geleden mocht ik een keer werken bij SWZ woonvorm Simon Stevinweg – Dertien Loten in Den Bosch. Dat beviel me heel erg goed. Zo goed, dat ik er in vaste dienst ben gegaan. ‘Sinds je daar veel werkt, ben je gelukkiger’, zei mijn vrouw zelfs.”

Zelfstandig team

Martijn vindt werken bij SWZ zorg anders dan bij andere zorginstellingen. “Hier mag je heel zelfstandig werken als team. Dat vind ik gewoon heel fijn. We hebben weinig bemoeienis, mogen veel zelf bepalen.” Martijn begeleidt 15 bewoners met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en/of een lichamelijke beperking (LG), samen met zijn collega’s. “Het team is heel divers, maar zo goed op elkaar afgestemd. We kennen elkaars kwaliteiten en elkaars manier van werken. Eén collega is soms wat vergeetachtig, weer een ander neemt graag het voortouw. Dat weet je van elkaar en daar speel je op in. Omdat je steeds met hetzelfde team samenwerkt, weet je precies wat je van elkaar kunt verwachten.”

De sfeer onder collega’s is erg goed: “Wij zijn op het werk hetzelfde als privé. Je kunt jezelf zijn. Dat is natuurlijk een fijn gevoel, alsof je thuiskomt. Ja, je mag er zijn.” Dat gevoel had hij als zzp’er niet. “Vaak werk je in een team dat niet compleet is, waar veel invallers zijn. Je hebt geen band met elkaar. Of er zijn te veel kapiteins op één schip. Je komt werken en gaat weer, dat voelt heel anoniem. Hier werken we echt samen. We hebben dezelfde visie en hetzelfde doel. Daardoor kan ik fijner werken. Hier loopt het gesmeerd.”

Band met cliënten

De bewoners van woonvorm Simon Stevinweg kennen Martijn nu ruim een jaar. “Door hier zo vaak te zijn, leer je elkaar steeds beter kennen. Gesprekken gaan niet meer alleen over koetjes en kalfjes, maar vaak ook de diepte in. Bewoners wennen aan je, ze laten je toe. Je hebt dingen samen meegemaakt. Je kent de ouders. Je begrijpt waarom iemand doet zoals hij doet.” Martijn lacht: “En je kunt ook andere grapjes maken. Veel bewoners hebben zelfspot, ze maken sarcastische grappen over zichzelf. Daar kan ik nu in meegaan. ‘Vind je mijn bril niet mooi?’, vraag ik als een bewoner met spasme per ongeluk mijn gezicht raakt. Dat kun je niet zeggen als je iemand amper kent.”

Die band heeft ook effect op de bewoners. “Als er iets is, dan weten ze dat ik er voor hen ben. Ze kunnen echt op ons vertrouwen. Een zzp’er werkt een paar dagen en gaat weer weg. Cliënten zijn daar de dupe van: steeds wisselende gezichten. Steeds vragen: wie komt er vandaag? Dit vaste team geeft hen zekerheid en rust.”

Cliënten beter ondersteunen

“We hebben cliënten die wat lastiger te verstaan zijn. Mij lukt het inmiddels prima, maar inval-collega’s hebben er moeite mee. Dan kom je voorbijlopen en hoor je dat iemand boos is omdat hij niet wordt verstaan. Dat kan de invaller niet oplossen, dus moet ik inspringen. Maar ik ben op weg naar een andere cliënt; die moet ik laten wachten. Dat vind ik vervelend. Bij een eigen collega weet je: hij lost het wel op. Bij een zzp’er moet ik voor twee denken en voor twee lopen. Een vast team geeft rust.”

De diepte in

Martijn ziet nog een ander voordeel van vaste dienst: “Na je opleiding weet je van alles een beetje. Je hebt bij wijze van spreken drie hoofdstukken gehad over NAH en vijf hoofdstukken over autisme. Maar je leert het pas echt in de praktijk. NAH, spasme, autisme, dat zie ik nu in zoveel verschillende vormen. Ik wil het helemáál doorhebben, omdat ik het werk heel goed wil doen. Daarom vind ik het fijn om op één locatie te blijven. Dan kan ik de doelgroep écht leren kennen. Mijn kennis verdiepen.”

Vaste dienst

“Ik zou andere zzp’ers aanraden om eens te gaan praten bij SWZ zorg. Je kunt hier altijd in gesprek over uren en hoe je het wilt hebben. Je wordt onderdeel van een team dat goed op elkaar ingespeeld is en je weet wat je aan elkaar hebt. Er zijn voordelen genoeg.”

Meer weten?

Kom gerust eens praten over de mogelijkheden. Met een vast contract is je pensioenopbouw geregeld en krijg je doorbetaald bij ziekte, bijvoorbeeld. Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/

Flexibiliteit behouden? Je kunt bij SWZ zorg ook werken in een vast team met flex-uren.
Of je kiest voor onze flexpool, dan kun je volledig flexibel werken. Je kiest zelf je diensten, je werkt in verschillende teams en je ziet afwisselende typen cliënten binnen ons vakgebied. Zo kun je diverse ervaringen opdoen.

Heb je twijfels of vragen? Bel of WhatsApp gerust naar recruiter Piet Nolting (06-34324368) of Monique van Zoggel (06-82066947). Je kunt ook mailen naar recruitment@swzzorg.nl.

 

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!