Gedragskundige Nicole Sillekens

Nicole

“Het liefst wil ik zo vroeg mogelijk al meedenken”

“Mensen met niet-aangeboren hersenletsel vertonen soms onbegrepen gedrag, zowel voor henzelf als voor de mensen om hen heen. Het onderzoeken van de reden achter dit gedrag geeft meestal duidelijkheid. Wanneer begeleiders het gedrag van de cliënt beter begrijpen, ontstaat er vaak rust. Een team ondersteunen bij dit proces geeft mij voldoening”.

Aan het woord is Nicole Sillekens, gedragskundige bij SWZ zorg. “Vaak schakelen teams mij pas in wanneer ze niet meer met de situatie weten om te gaan. Liever heb ik dat ze me eerder betrekken: vraag gerust hoe je iets het beste kunt aanpakken. Mijn werk is in principe vraaggestuurd, maar zonder verbinding krijg ik geen vraag. Daarom probeer ik bij zoveel mogelijk teams regelmatig even binnen te lopen. Ik werk vanuit verbinding, om de drempel te verlagen.”

Zorgkloof

Nicole werkt sinds 2010 met mensen met NAH. “Dit is echt mijn doelgroep, ook omdat hersenletsel ons allemaal kan overkomen. De zorg moet goed georganiseerd zijn, met respect voor wie de persoon was voor het letsel.” Juist de organisatie van de zorg is iets wat Nicole flink bezighoudt. “De vraag naar zorg neemt toe, maar het aanbod van medewerkers neemt af. Die zorgkloof wordt in de toekomst nog groter. Daarom vind ik het goed dat SWZ zorg zich daar nu al flink op voorbereidt.”

Om mee te gaan met de veranderingen, moet de zorg anders georganiseerd worden, vertelt Nicole. “We bekijken wat de cliënt zelf kan, vanuit eigen regie. Welke zorgtaken kan iemand zelf uitvoeren? Wat kunnen we opvangen met technologie? Kunnen we mensen in het netwerk van de cliënt vragen? Ik vind het heel belangrijk dat deze vragen goed besproken worden, liefst met de cliënt zelf.”

Nicole ziet genoeg kansen. “Een begeleider kan aardig wat tijd kwijt zijn aan dingen die ook met technologie kunnen. Het openen en sluiten van gordijnen bijvoorbeeld; bij alle cliënten, elke dag weer. Wanneer een cliënt dit zelf kan doen met een knopje op de rolstoel, scheelt dat veel tijd. Die tijd kunnen de begeleiders besteden aan dingen die écht door hen gedaan moeten worden. Aandacht geven bijvoorbeeld. Natuurlijk is hiervoor verandering nodig en dat kost tijd en energie. Maar door nu te veranderen, lopen we straks niet achter de feiten aan. Bovendien wordt het werk er leuker van. Het menselijke contact moet natuurlijk altijd voorop blijven staan.”

Vakmanschap en verantwoordelijkheid

“Ik heb bij SWZ zorg vanaf het begin ervaren dat wordt uitgegaan van mijn vakmanschap en verantwoordelijkheid. Ik werk solistisch maar heb nooit het gevoel dat iemand me controleert. Dat voelt veilig. Ik krijg de ruimte om mijn professionaliteit te laten zien. Dat maakt SWZ zorg voor mij de perfecte werkgever.”

 

Wil jij ook een werkgever die denkt in kansen?

Die jou ruimte en verantwoordelijkheid geeft? Dan is werken bij SWZ zorg misschien iets voor jou. Bekijk hier de vacatures: https://werkenbijswzzorg.nl/vacatures/ 

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij SWZ? Even kennismaken? Of heb je vragen? Bel of WhatsApp gerust naar recruiter Piet Nolting (06-34324368) of Monique van Zoggel (06-82066947). Je kunt ook mailen naar recruitment@swzzorg.nl.

Verleg de grenzen bij SWZ.

Vragen? Stuur een WhatsApp!